piątek, 30 listopada 2012

Placki ziemniaczane i coś jeszcze :)



Placki ziemniaczane z kukurydzą, papryka i szczypiorkiem :) Kiedyś podobne placki jadłam w Wetlinie i tak mi zostały w pamięci, że często teraz sama je robię. Smakują bardzo. Tym razem z dodatkiem sosu pieczarkowego :)

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • kukurydza
  • 1/2 papryki
  • szczypiorek
  • czosnek w proszku
  • papryka słodka
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • olej do smażenia

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do nich jedno jajko, pokrojona paprykę, kukurydzę i szczypiorek. Doprawić, dodać mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Formować placuszki, piec do momentu, aż będą złote. U mnie podane z sosem pieczarkowym :)

Sos:
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • kostka rosołowa grzybowa
  • mąka
  • olej do smażenia
  • woda
  • sol
  • pieprz

Do rondelka nalać małą ilość wody, dodać kostkę rosołową i gotować.Pieczarki umyć i pokroić na drobne kawałki, tak samo cebulę. Następnie podsmażyć na oleju. Gdy pieczarki będą usmażone dodać je do gotującej się wody. Doprawić i gotować około 15 minut. Podbić mąką :)


środa, 28 listopada 2012

Zupka ziemniaczana i nie tylko :)



Mój  synek odkąd poszedł do przedszkola uwielbia zupy. Wcześniej tez je bardzo lubił, ale przy niektórych marudził, a teraz zjada wszystkie :) Najbardziej przepada za zupa ziemniaczaną i dlatego dziś ta zupka :) Dodaliśmy do niej mały trójkątny serek topiony stąd taki kolor :) 

Składniki:
  • 1 litr wody
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki 
  • 1 serek topiony ( u nas mały trójkącik) 
  • przyprawy ( do rosołu Nmr)

Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Jak warzywa będą miękkie dodać kukurydzę i serek topiony. Doprawić u nas przyprawa do rosołu NMR, która może być dodawana również do wszelkiego rodzaju zup - gotowe :)

  

wtorek, 27 listopada 2012

Puszysty omlet z mięsem i warzywami



Omlet w wersji na słono z mięsem drobiowym i warzywami :) Nie miałam pomysłu co zrobić na obiad. Miałam z rosołu mięso drobiowe z udźca i ochotę na omlet. Z firmy Jamar do testowania została mi jeszcze fasolka czerwona i groszek. Resztę znalazłam w lodówce.Omlet wyszedł bardzo smaczny. 

Składniki na 3 omlety:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz

Farsz:
  • 3 udźce drobiowe ugotowane i obrane ( mięso)
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki fasolki czerwonej z puszki
  • 2 łyżki groszku z puszki
  • szczypiorek
  • por
  • 100 gram sera zółtego
  • cebula
  • olej do smażenia

Z każdego udźca obrać mięso, pokroić go w drobniejsze kawałki. Cebulę obrać pokroić i podsmażyć na oleju, dodać obraną i stratą na tarce marchewkę, pokrojonego pora i mięso z udźca. Na koniec dodać kukurydzę, fasolkę i groszek, oraz pokrojony szczypiorek. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przesiać mąkę do której dodać żółtka, zioła i  przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Smażyć omlet na rozgrzanym oleju. Na połowę gotowego omletu nakładam farsz i ścieram na tarce żółty ser. Przykrywam druga połową omleta. Smacznego.

 
Do przygotowania omletów użyłam warzyw w puszkach firmy Jamar. Polecam :))


 

poniedziałek, 26 listopada 2012

Farfalle i wątróbka w sosie śmietanowym - mniam :)



Nie taka wątróbka straszna .... :)) Jadamy ją od czasu do czasu, ponieważ mój mąż niestety za nią nie przepada, ale żeby dać przykład naszemu synowi i go przekonać do jej jedzenia daję się czasem na nią namówić :): Ja osobiście bardzo ja lubię :) 

Składniki dla 3 osób:
  • około 400 g wątróbki drobiowej 
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • łyżka musztardy francuskiej
  • cebula
  • czosnek mielony
  • bazylia
  • oliwa do smażenia 
  • ser żółty 
  • makaron farfalle

Wątróbkę obrać, pokroić w kawałki i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojona cebulę. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Jak wątróbka będzie już usmażona dodajemy łyżkę musztardy, czosnek i bazylię. Ciągle smażymy. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę. Doprawiamy do smaku. Ja na ugotowany makaron wyłożyłam wątróbkę w sosie i na to starłam zółty ser. Pychota :))

          

niedziela, 25 listopada 2012

Owocowa herbatka Mexican dream :))



Testy herbaty od Richmont rozpoczęte :)) Bardzo jestem zadowolona z możliwości przetestowania herbat, nie wiedziałam od której zacząć. Mexican dream nazwa brzmi zachęcająco :)). Herbata bardzo ładnie pachnie owocami i cynamonem. Skład to kompozycja owoców hibiskusa, płatków dzikiej róży, suszone jabłka, skórka pomarańczy, suszone wiśnie oraz przyprawy korzenne. Po zaparzeniu herbatka ma rubinowy kolor, bardzo aromatyczny i delikatny smak. Mój syn był ze smaku herbatki bardzo zadowolony, nam również smakowała. Herbatkę polecam również do picia w wersji na zimno - smakuje równie wyśmienicie. 

 

piątek, 23 listopada 2012

Konkurs z Kamis :)



Dzięki uprzejmości firmy Kamis zapraszam do konkursu, w którym do wygrania jest blender oraz przyprawy.

Nagrody: 

Nagrodą w konkursie jest zestaw przypraw KAMIS Kulinarne Inspiracje oraz praktyczny blender marki Zelmer.

Zasady konkursu:
  1. Proszę o przesłanie przepisu z wykorzystaniem przypraw dostępnych w gotowych zestawach Kamisa Kulinarne Inspiracje.
    Informacje o produktach znajdziecie tutaj:
    http://www.kamis.pl/Produkty/Kulinarne-Inspiracje/Kulinarne-Inspiracje.aspx 
  2. Odpowiedź zamieść w komentarzu pod konkursowym wpisem. 
  3. Pod podanym przepisem podaj swój adres e-mail, na który wyślemy informację o wygranej. 
  4. Sponsorem nagrody jest firma Kamis.
  5. Konkurs trwa od 23 listopada do 8 grudnia 2012r

 Zapraszam do zabawy :)) 

środa, 21 listopada 2012

Przekąska A'la sąsiad :))



Przekąska ta nazywa się tak dlatego, że moja znajoma dostała przepis od brata, a on od swojego sąsiada :)) i tak powstała nazwa a'la sąsiad :)) Dla mnie pychota, bo bardzo lubię ciasto francuskie, a tu z boczkiem, porem i serem camembert. Bardzo szybie i proste, a naprawdę dobre :)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g boczku
  • por
  • 1 opakowanie serka camembert

Boczek, ser i pora pokroić w plasterki. Na cieście francuskim rozkładać najpierw boczek, pora i na koniec ser camembert. Całość zawinąć w rulon. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut.



Herbatkowa współpraca z Richmont :)




Po testach kaw przyszedł czas na testowanie herbat Richmont. Z zestawem 12 herbatek dostałam również piękny porcelanowy dzbanek duo do zaparzania. Herbaty możemy kupić w sklepie richmont.pl. W sklepie bardzo duży wybór ciekawych i aromatycznych herbat. W najbliższym czasie przedstawię opinie na temat poszczególnych herbat, są one bardzo aromatyczne i mam nadzieję, że każda herbata będzie tak pyszna  jak jej zapach, który jest rewelacyjny :))


poniedziałek, 19 listopada 2012

Papryczki faszerowane :)



Długo mi zeszło zanim się zabrałam za ich zrobienie. Zmobilizowała mnie koleżanka z pracy, która faszerowane papryki robi dość często i bardzo je chwaliła. Więc zrobiłam po swojemu z tego co miałam w domu. Wyszły rzeczywiście bardzo smaczne. 

Składniki:
  • 3 większe papryki
  • 2 torebki ryżu ( u mnie naturalny brązowy Halina)
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • mieszanka warzyw ( u mnie Jamar)
  • 100 g sera zółtego
  • cebula
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia

Papryki rozkroić i wydrążyć środek. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone podsmażyć na patelni z cebulą i resztą papryki ( z odkrojonej góry), która ja kroję do farszu. Pod koniec smażenia dodać mieszankę warzyw i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć. Tak przygotowany farsz wkładamy do papryk. Na wierzch posypujemy startym zółtym serem. Wkładamy do naczynie żaroodpornego wcześniej natłuszczonego oliwą. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut. Smacznego :)


Do przygotowania papryczek użyłam mieszanki warzyw Jamar, oraz ryżu naturalnego Halina.



niedziela, 18 listopada 2012

Inspiracje kulinarne i filet faszerowany śliwką :)



Jakiś czas temu otrzymałam tajemniczą paczuszkę od Kamis w której znajdowały się nowe przyprawy -kulinarne inspiracje. Postanowiłam wypróbować przepis podany na opakowaniu przyprawy. Przepis to kurczak ze śliwką owijany boczkiem. Przepis trochę zmodyfikowałam. Wyszło smacznie, przyprawy bardzo fajnie dobrane :)

Składniki dla 2 osób: 
  • 2 filety  z kurczaka
  • śliwki suszone
  • boczek w plastrach
  • przyprawa kulinarne inspiracje
  • oliwa

Wzdłuż każdego filetu zrobić kieszeń do której wsypujemy po szczypcie czosnku i wkładamy śliwki. Filety posypujemy papryką i tymiankiem, a następnie owijamy ściśle boczkiem. Tak przygotowane filety przełożyłam do naczynie żaroodpornego, na dno którego dałam trochę oliwy. Zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni około 30-40 minut. U mnie podane z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Przyprawy bardzo pomysłowe, ładnie opakowane i aromatyczne.  




sobota, 17 listopada 2012

Dziś pizza time :))))



Jakiś czas temu dostałam paczuszkę produktów do przetestowania firmy Jamar. Na pierwszy ogień poszła kukurydza, którą użyłam do pizzy. Raz na jakiś czas lubię zrobić taką własną domową z tym na co mamy ochotę. 

Składniki ciasto: 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki letniej wody (37-38 stopni C)
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżki oleju   
     
    Z drożdży, połowy wody, 1-2 łyżek mąki i cukru zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać resztę składników i zaczyn. Zagnieść ciasto.
      
    Farsz:
    • 1/2 puszki kukurydzy ( u mnie Jamar)
    • kilka oliwek czarnych
    • 10 dkg szynki
    • cebula fioletowa
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 papryka czerwona
    • ser feta
    • szczypiorek 
    • pomidor
    • ser mozzarella
    • ketchup
    • bazylia
    • oregano
    Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Ja na ciasto daję jeszcze sos ( ketchup wymieszany z bazylią i oregano), rozsmarowuję go na cieście. Następnie daję po kolei  warzywa pokrojone w kostkę -  cebula, szynka, papryka, czosnek, oliwki, kukurydza, ser feta pomidor, ser mozzarella i na koniec szczypiorek. Piec w temp. 200 stopni około 15-20 minut. 
     
      
    Kukurydza Jamar - kukurydza bardzo soczysta, w puszce były bardzo ładne ziarna, nie było tak jak w niektórych śmieci (łupinek z kukurydzy). Kilkakrotnie nacięłam się właśnie na taką :( Natomiast tą kukurydzę mogę polecić raz ze względu na ładne duże ziarna kukurydzy, a dwa jest naprawdę pyszna - soczysta i słodziutka. Doskonała np. do pizzy, ale też do sałatek i rożnego rodzaju dań :) Ja na pewno będę z niej korzystała często.                                                                                             

Pyszna kawa Arabica Santos :)



Niestety to już ostatnia kawa od sklepu coffea. Niestety dlatego, że kawy są naprawdę przepyszne. Jak rzadko do tej pory piłam kawy mielone, tak te mnie naprawdę zaskoczyły swoim smakiem i aromatem :)

Kawa Arabica Santos Brazylia - bardzo oryginalna kawa lekko słodka o wyraźnym smaku, delikatna, nie posiada goryczki i nie jest kwaśna. Bardzo aromatyczna - zapach zaparzonej unosi się dookoła :) Kawa naprawdę godna uwagi, dobra na każdą porę dnia. Kawę polecam.

Dziękuję bardzo sklepowi coffea za możliwość przetestowania tak pysznych kaw :)


piątek, 16 listopada 2012

Dżemik z dyni i galaretki pomarańczowej



Jeszcze dynia w roli głównej :) Nasłuchałam się dookoła jaki to pyszny dżem można zrobić z dyni i galaretek. Postanowiłam oczywiście go zrobić z galaretkami pomarańczowymi. Dżem bardzo szybko się robi, a smak jest rzeczywiście bardzo ciekawy :) 


Składniki:
  • 2 kg. startej na tarce dyni
  • 8-9 łyżek cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe

Dynie obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak najdrobniej się da) Ja użyłam mandoliny V5 firmy Boerner, dzięki której szybko i drobno dynia została starta :). Tak startą dynię wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i smażymy aż będzie miękka i powstanie w miarę gładka masa. Do takiej dyni wsypujemy galaretki pomarańczowe, mieszamy i smażymy jeszcze z 10 minut. Gorący dżem od razu przełożyć do słoików. Chłodzić postawione do góry dnem :)  



Danie - kolor pomarańczowy :)


czwartek, 15 listopada 2012

Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami


Bardzo smaczne ciasto kakaowe, do tego wkładka kokosowa i jabłka z cynamonem :) Wkładka kokosowa smakuje niesamowicie, a połączona z jabłkami to już rozpusta :). Zamiast jabłek można użyć innych owoców. U mnie był nadmiar jabłek więc w takiej wersji. Przepis na dużą blaszkę 24x34 cm.

Składniki ciasto kakaowe:
  • około 5 szklanek maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 6 dużych jabłek
  • cynamon

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i cukier. Wymieszać. Następnie dodać margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać śmietanę. Moje było więc dodałam jakieś 3 łyżki i zagniotłam. Ciasto podzielić na 2 części. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większe ciasto trochę rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach tak około 15 minut. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową.

Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • duży budyń śmietankowy, lub waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukier waniliowy
  • 150 g kokosu

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórka kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut. Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok. Jak ciasto się podpiecze to wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem, na to wszystko zetrzeć na tarce ciasto kakaowe, które było w zamrażarce. Piec w 180 stopniach około 40 - 50 minut.



wtorek, 13 listopada 2012

Mini pizze z ciasta francuskiego :)



Coś szybkiego i smacznego. Mini pizze z ciasta francuskiego z kukurydzą, parówkami, jajkiem, boczkiem do tego szczypiorek i parmezan. Wyszły bardzo smaczne. Fajny pomysł na szybkie przygotowanie czegoś pysznego i efektownego. Wszystkim bardzo smakowały.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 parówki
  • 10 dkg boczku
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • kukurydza
  • ketchup
  • oregano
  • bazylia
  • parmezan

Ciasto francuskie dzielimy na 8 części. Boki każdego prostokąta troszkę zawinęłam do środka. Do miseczki dałam trochę ketchupu, do niego oregano i bazylię. Tak przygotowanym sosem posmarowałam każdy prostokąt. Na sos dałam pokrojone parówki, boczek, jajko i kukurydze. Na wierzch posypałam szczypiorkiem i parmezanem. Tak przygotowane pizze dałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Jak ciasto francuskie zacznie się rumienić to gotowe. :)


niedziela, 11 listopada 2012

Ciasto z dynią i mascarpone - pycha :))




Zostało mi trochę dyni i miałam ochotę wypróbować to warzywo w placku. Szukałam i szukałam i przepis znalazłam tutaj. Ciasto wyszło puszyste i niezwykle smaczne. Przepis troszkę zmodyfikowałam, dodałam troszkę mniej cukru, bo placek i tak jest według mnie bardzo słodki. 

Składniki na małą kwadratową blaszkę:
  • 2 szklanki startej dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 kostki masła

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka roztopionego masła

Masło roztopić i ostudzić. Całe jajka  ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać dynię i roztopione masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 60 minut. 
Masło roztopić i ostudzić. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i miksować, następnie dodać sok i otartą skórkę z cytryny i na końcu masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Jak ciasto będzie już dobrze przestudzone to smarujemy jego wierzch masą z serka mascarpone, ja posypałam wiórkami czekoladowymi. Wstawić na chwilkę do lodówki.  


sobota, 10 listopada 2012

Moje pierwsze puszyste pancakes :))



Pancakes robiłam po raz pierwszy :) Zaskoczona byłam ich puszystością i bardzo fajnym smakiem. Jako dodatek podsmażyłam jabłka do tego banan i owoce goji. Owoce bardzo fajnie zmiękły i super komponowały się z jabłkami. Wyszło bardzo smacznie. Na pewno teraz będę je robić często bo nam bardzo posmakowały i można je robić na wiele sposobów.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 średnich jabłek
  • 2 banany
  • owoce goji

Jabłka obrać, pokroić. Przełożyć do rondelka, wlać troszkę wody i smażyć do momentu aż będą miękkie. Ja do ciepłych jabłek wrzuciła 2 garście owoców goji ( żeby były bardziej miękkie). Banany obrać i rozgnieść widelcem.  
Masełko roztopić i odstawić do przestygnięcia. Do miski wlać mleko, dodać jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz sól. Wszystko razem zmiksować żeby składniki się połączyły. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać przestudzone masełko. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Pancakes przekładałam raz rozgniecionym bananem, pancakes i jabłka z goji. Wyszło naprawdę pysznie :))



czwartek, 8 listopada 2012

Spaghetti z tuńczykiem i nie tylko :)



Dzień makaronu już był, ale ja na tyle go lubię, że mógłby być codziennie i by mi to nie przeszkadzało :) Tym razem makaron z tuńczykiem, pomidorami, cebulką i kukurydzą. U mnie na bogato jeśli chodzi o tuńczyka. Wyszło pyszne :)

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • 2 puszki tuńczyka ( u mnie jeden w sosie własnym i jeden w oleju)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • przyprawy ( bazylia, sól, pieprz)
  • olej do smażenia

Cebulkę obrać i pokroić na małe kawałeczki. Podsmażyć na oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większe kawałki. Dodać do cebulki. Następnie przygotować czosnek. Przepuścić przez praskę, dodać do pomidorów. Jak pomidory zmiękną można dodać tuńczyka ( ja nie odlewałam całego sosu i oliwy, tylko dodałam do smażenia). Na koniec dodać kukurydzę. Przyprawić. W między czasie ugotować spaghetti według przepisu na opakowaniu.




Z rana kawusia Arabica Mocha :)



Nie ma to jak z rana pyszna kawusia na pobudzenie :)) Dziś kawa arabica mocha od sklepu coffea. W sklepie bardzo duży wybór ciekawych kaw. 
Arabica Mocha to bardzo aromatyczna afrykańska kawa, posiada niezwykły zapach, który unosił się jak kawa była jeszcze w ziarenkach. Po zmieleniu w całym domu pachniało kawą :) Smak bardzo delikatny z intensywna nutą czekolady. Jest to odpowiednia kawa dla mnie, ponieważ raz nuta czekolady, a dwa nie jest bardzo mocna. Trzeba pamiętać tylko żeby kawę parzyć w temperaturze 90-96 stopni. Nie należy jej zalewać wrzątkiem ponieważ straci swój niepowtarzalny aromat. Kawa godna polecenia :)

  

środa, 7 listopada 2012

Pyszna zupka z dyni z grzankami :)



Sezon na dynie jeszcze trwa to i ja pokusiłam się o zakup i zrobienie kilku dań z tym bardzo ciekawym i wszechstronnym warzywem. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko szyci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu (10 - 12 ℃) do 6 miesięcy. Po pokrojeniu niewykorzystaną część można przechować 2 - 3 dni w lodówce. Obraną i pokrojoną dynię można też zamrozić. Dynie bardzo lubię pod każdą postacią. Najpierw skusiłam się na przygotowanie zupki z dodatkiem dyni i warzyw. Wyszła pyszna :)

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 większe jabłko
  • dynia ( ilość wedle uznania)
  • kostka rosołowa
  • przyprawy (sol, kurkuma, można dodać odrobinkę imbiru)
  • chleb tostowy ( na grzanki)

W garnku zagotować niewielką  ilość wody z kostką rosołową. Do tego dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaka, jabłko i dynię. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wszystko zmiksować blenderem. Doprawić. Chleb tostowy pokroić w kwadraciki i podsmażyć bez tłuszczu na patelni.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...