Dżemik z dyni i galaretki pomarańczowej
Jeszcze dynia w roli głównej :) Nasłuchałam się dookoła jaki to pyszny dżem można zrobić z dyni i galaretek. Postanowiłam oczywiście go zrobić z galaretkami pomarańczowymi. Dżem bardzo szybko się robi, a smak jest rzeczywiście bardzo ciekawy :)
Składniki:
- 2 kg. startej na tarce dyni
- 8-9 łyżek cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
Dynie obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak najdrobniej się da) Ja użyłam mandoliny V5 firmy Boerner, dzięki której szybko i drobno dynia została starta :). Tak startą dynię wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i smażymy aż będzie miękka i powstanie w miarę gładka masa. Do takiej dyni wsypujemy galaretki pomarańczowe, mieszamy i smażymy jeszcze z 10 minut. Gorący dżem od razu przełożyć do słoików. Chłodzić postawione do góry dnem :)
Danie - kolor pomarańczowy :)
piekny kolorek - zapraszam do akcji tecza smaków 2
OdpowiedzUsuńdodaje z radością po zgłoszeniu :) prosze tylko w kwestii formalnej o dodanie kategorii kolorystjycznej ;) choc wiem ze pomaranczowy ;)
UsuńChętnie poczęstowałabym się takim dżemikiem:-)
OdpowiedzUsuńbardzo go lubię!:-)
OdpowiedzUsuńKiedys robiłam podobny , tylko ze swieżymi pomarańczami
OdpowiedzUsuńdżem z galaretką? Nie słyszałam, ale kusi ;) Ja robiłam zwykły i też jest dobry ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam ten dżem i bardzo go lubie,tylko w moim przepisie jest jeszcze olejek pomarańczowy.PYCHA
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten przepis i dodałam wspomnianego olejku. Rewelacyjny zapach i świetny smak.
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, jaki wyjdzie smak drzemiku po dodaniu galaretki truskawkowej... ?
OdpowiedzUsuńRobiłam ciekawy smak
UsuńSmak będzie bardziej truskawkowy. Trzeba spróbować ;))
OdpowiedzUsuńJa właśnie robię tylko zamiast dyni dałam jabłka i resztę tak jak w przepisie, synek nie może się doczekać.
OdpowiedzUsuńWyszedł bardzo smaczny, pozdrawiam : )
OdpowiedzUsuńStarałam dynie na trochę większych oczkach. Czy jak się rozgotuje mogę jeszcze zblendowac?
OdpowiedzUsuńTak, tylko przed dodaniem galaretki :-)
UsuńFajny przepis
OdpowiedzUsuńTatiana
OdpowiedzUsuńCzy ten dżemior, z tej proporcji wychodzi twardszy czy raczej ma lekką konsystencję. Chciałabym twardszy do rogalików żeby przy pieczeniu nie wypływał albo nie wsiąkał w ciasto robiąc zakalca.
Witam, a nie trzeba pasteryzowanac?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby.
Usuń