Sernik z brzoskwiniami - rewelacja
Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszny, naprawdę pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis znalazłam tutaj (klik), ciasto wyszło idealne, z pysznym kruchym ciastem i bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-) Mam nadzieję, że lubicie i skorzystacie z przepisu, bo warto :-) Sam sernik najlepszy jest na drugi, a nawet trzeci dzień :-) Miłego piątku :-)))
Blaszka: 24 x 34 cm
Składniki ciasto:
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej kuli kruchego ciasta. Składniki możemy też dać na stolnicę i po prostu zagnieść :-)
2. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40) i wkładamy na jakieś 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygniatamy. Podpiekamy w 180 stopniach jakieś 15 minut.
Składniki masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (trzy krotnie zmielonego)
- 40 g proszku budyniowego śmietankowego
- 125 g masła
- 3 całe jajka L
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
1. Twaróg mielimy trzy razy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Dodajemy stopniowo zmielony twaróg, ja pomiędzy kolejnymi partiami twarogu dodałam też budyń. Ciągle miksujemy. Na końcu dodajemy śmietankę.
2. Na ciasto (może być gorące) wykładamy masę serową.
Dodatkowo:
- brzoskwinie w puszce (2 puszki po 400 g)
- 5 białek które zostały nam od żółtek z ciasta kruchego
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę (taką średnią). Wykładamy je na masę serową.
2. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę, jak będą ubite to stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Białka ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem jej na ciasto !!!
Przygotowanie:
Podpieczony kruchy spód - masa serowa - pokrojone brzoskwinie - ubita piana z białek - starta mniejsza część ciasta
Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni około 1 godzinę. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Przed podanie możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego :-)
Jeśli chcielibyście zakupić produkty na to ciasto przez internet, to polecam zapoznać się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl
Również pieką taki sernik, jest przepyszny. 😊
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych, właśnie zapragnęłam czegoś pysznego... mam w planie kruche ciasto ze śliwkami i rabarbarem... :)
OdpowiedzUsuńSerniki bardzo lubię, a z brzoskwiniami smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńkremowy, idealny:)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka☺
OdpowiedzUsuńSerniki to moja słabość. A Ty zrobiłaś jeszcze taki, który uwielbiam, tzn. z brzoskwiniami. Pychota :)
OdpowiedzUsuńKocham latem ❤
OdpowiedzUsuńPodobny sernik robi moja Mama. Idealny:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
ależ ten serniczek jest kuszący
OdpowiedzUsuńJA bym posypał cukrem pudrem! Pyszności
OdpowiedzUsuńpychotka
UsuńBardzo lubię taki serniczek, jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego wieki całe.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie!
:)
Rewelacja rzeczywiście! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam miłośniczką serników, za to mój Połówek je uwielbia. Taki z brzoskwiniami z pewnością podbiłby jego serce :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na taki sernik:)
OdpowiedzUsuńJuż sobie spisałam przepis i jeszcze dziś biorę się za pieczenie. Wygląda apetycznie. Mam nadzieję, że mi też taki wyjdzie
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń