Puszysty omlet z mięsem i warzywami
Omlet w wersji na słono z mięsem drobiowym i warzywami :) Nie miałam pomysłu co zrobić na obiad. Miałam z rosołu mięso drobiowe z udźca i ochotę na omlet. Z firmy Jamar do testowania została mi jeszcze fasolka czerwona i groszek. Resztę znalazłam w lodówce.Omlet wyszedł bardzo smaczny.
Składniki na 3 omlety:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki
- szczypta soli
- bazylia
- oregano
- pieprz
Farsz:
- 3 udźce drobiowe ugotowane i obrane ( mięso)
- 2 marchewki
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki fasolki czerwonej z puszki
- 2 łyżki groszku z puszki
- szczypiorek
- por
- 100 gram sera zółtego
- cebula
- olej do smażenia
Z każdego udźca obrać mięso, pokroić go w drobniejsze kawałki. Cebulę obrać pokroić i podsmażyć na oleju, dodać obraną i stratą na tarce marchewkę, pokrojonego pora i mięso z udźca. Na koniec dodać kukurydzę, fasolkę i groszek, oraz pokrojony szczypiorek.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przesiać mąkę do której dodać żółtka, zioła i przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Smażyć omlet na rozgrzanym oleju. Na połowę gotowego omletu nakładam farsz i ścieram na tarce żółty ser. Przykrywam druga połową omleta. Smacznego.
Do przygotowania omletów użyłam warzyw w puszkach firmy Jamar. Polecam :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)