Ciasto z dynią i mascarpone - pycha :))
Zostało mi trochę dyni i miałam ochotę wypróbować to warzywo w placku. Szukałam i szukałam i przepis znalazłam tutaj. Ciasto wyszło puszyste i niezwykle smaczne. Przepis troszkę zmodyfikowałam, dodałam troszkę mniej cukru, bo placek i tak jest według mnie bardzo słodki.
Składniki na małą kwadratową blaszkę:
- 2 szklanki startej dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 kostki masła
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- niepełna szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżka roztopionego masła
Masło roztopić i ostudzić. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać dynię i roztopione masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 60 minut.
Masło roztopić i ostudzić. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i miksować, następnie dodać sok i otartą skórkę z cytryny i na końcu masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Jak ciasto będzie już dobrze przestudzone to smarujemy jego wierzch masą z serka mascarpone, ja posypałam wiórkami czekoladowymi. Wstawić na chwilkę do lodówki.
No i mam kolejne ciasto do upieczenia :)
OdpowiedzUsuńJakąś konkretną dynię polecasz?
Warto upiec :)) Łatwe i pyszne :) Ja robiłam z Hokkaido.
UsuńZabieram się za to ciasto już od dłuższego czasu, Ty zachęciłaś mnie jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do zabawy "Liebster Blog" u siebie na blogu, dokładnie tutaj: http://kuchcikola.blogspot.com/2012/11/5-dzien-wyzwania-fotograficznego-i.html
Ciasto pycha :) Polecam i dziękuję bardzo za nominację :))
UsuńFajnie wygląda pod tą białą pierzynką.
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto za samo mascarpone;D
OdpowiedzUsuń