Inspiracje kulinarne i filet faszerowany śliwką :)
niedziela, listopada 18, 2012
3
boczek
,
drób
,
kamis
,
kurczak
,
mięso
,
obiad/kolacja
,
śliwki
,
współpraca
Jakiś czas temu otrzymałam tajemniczą paczuszkę od Kamis w której znajdowały się nowe przyprawy -kulinarne inspiracje. Postanowiłam wypróbować przepis podany na opakowaniu przyprawy. Przepis to kurczak ze śliwką owijany boczkiem. Przepis trochę zmodyfikowałam. Wyszło smacznie, przyprawy bardzo fajnie dobrane :)
Składniki dla 2 osób:
- 2 filety z kurczaka
- śliwki suszone
- boczek w plastrach
- przyprawa kulinarne inspiracje
- oliwa
Wzdłuż każdego filetu zrobić kieszeń do której wsypujemy po szczypcie czosnku i wkładamy śliwki. Filety posypujemy papryką i tymiankiem, a następnie owijamy ściśle boczkiem. Tak przygotowane filety przełożyłam do naczynie żaroodpornego, na dno którego dałam trochę oliwy. Zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni około 30-40 minut. U mnie podane z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Przyprawy bardzo pomysłowe, ładnie opakowane i aromatyczne.
zawsze chciałam spróbować mięsa nadziewanego owocami, ale jakoś nigdy nie umiem się za to zabrać;/
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smacznie, ahh:)
Słyszałam już, że bardzo to udane połączenie ;)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, szkoda ze ja nie przepadam za mięsami z owocami
OdpowiedzUsuń