Papryczki faszerowane :)
Długo mi zeszło zanim się zabrałam za ich zrobienie. Zmobilizowała mnie koleżanka z pracy, która faszerowane papryki robi dość często i bardzo je chwaliła. Więc zrobiłam po swojemu z tego co miałam w domu. Wyszły rzeczywiście bardzo smaczne.
Składniki:
- 3 większe papryki
- 2 torebki ryżu ( u mnie naturalny brązowy Halina)
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- mieszanka warzyw ( u mnie Jamar)
- 100 g sera zółtego
- cebula
- pieprz, sól
- oliwa do smażenia
Papryki rozkroić i wydrążyć środek. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone podsmażyć na patelni z cebulą i resztą papryki ( z odkrojonej góry), która ja kroję do farszu. Pod koniec smażenia dodać mieszankę warzyw i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć. Tak przygotowany farsz wkładamy do papryk. Na wierzch posypujemy startym zółtym serem. Wkładamy do naczynie żaroodpornego wcześniej natłuszczonego oliwą. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut. Smacznego :)
No proszę, a my akurat wczoraj byliśmy u znajomych na faszerowanych papryczkach, przepyszne.
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowane papryczki, racja...kombinacji jest mnóstwo;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie-wygląda smacznie;) nic tylko jeść..
OdpowiedzUsuńPonieważ bardzo lubię Twój blog, nominowałam go do Liebster Blog Award
OdpowiedzUsuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
Pozdrawiam!