Dziś pizza time :))))
Jakiś czas temu dostałam paczuszkę produktów do przetestowania firmy Jamar. Na pierwszy ogień poszła kukurydza, którą użyłam do pizzy. Raz na jakiś czas lubię zrobić taką własną domową z tym na co mamy ochotę.
Składniki ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki letniej wody (37-38 stopni C)
- 5 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju Z drożdży, połowy wody, 1-2 łyżek mąki i cukru zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać resztę składników i zaczyn. Zagnieść ciasto.Farsz:
- 1/2 puszki kukurydzy ( u mnie Jamar)
- kilka oliwek czarnych
- 10 dkg szynki
- cebula fioletowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- ser feta
- szczypiorek
- pomidor
- ser mozzarella
- ketchup
- bazylia
- oregano
Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Ja na ciasto daję jeszcze sos ( ketchup wymieszany z bazylią i oregano), rozsmarowuję go na cieście. Następnie daję po kolei warzywa pokrojone w kostkę - cebula, szynka, papryka, czosnek, oliwki, kukurydza, ser feta pomidor, ser mozzarella i na koniec szczypiorek. Piec w temp. 200 stopni około 15-20 minut.Kukurydza Jamar - kukurydza bardzo soczysta, w puszce były bardzo ładne ziarna, nie było tak jak w niektórych śmieci (łupinek z kukurydzy). Kilkakrotnie nacięłam się właśnie na taką :( Natomiast tą kukurydzę mogę polecić raz ze względu na ładne duże ziarna kukurydzy, a dwa jest naprawdę pyszna - soczysta i słodziutka. Doskonała np. do pizzy, ale też do sałatek i rożnego rodzaju dań :) Ja na pewno będę z niej korzystała często.
Mmm, pychota :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuń