środa, 30 września 2015

Pizza z kurczakiem i ananasem



Hej :)) Długo nie było pizzy, więc nadrabiam zaległości ;)) Tym razem naszło nas na taką z kurczakiem i ananasem. Była pyszna :) Mój młody był zafascynowany, choć za ananasem nie przepada, ale tu mu posmakował. Do usmażenia kurczaka i cebuli, oraz sosu dodałam syrop z ananasa bo nie miałam z nim co zrobić. Dodał on fajnego posmaku, więc śmiało można korzystać ;)) Przepis na ciasto od dawna ten sam, jakoś nam pasuje, smakuje itd. Miłego dnia :))


Ciasto pizza - tutaj 


Reszta:

  • większa cebula
  • 1 duży lub 2 mniejsze filety z kurczaka
  • puszka ananasa
  • sól różowa
  • oregano
  • sos pomidorowy (passata) 
  • masło klarowne do smażenia 1/2 łyżeczki
  • starta mozzarella





Wcześniej przygotowuję ciasto na pizzę, następnie na patelni rozgrzewam  masło klarowne, kroję cebulę, wrzucam na rozgrzane masełko, dodaję trochę syropu z ananasów i smażę, w międzyczasie filety kroje w drobną kostkę, dorzucam do cebuli, dolewa syropu z ananasa, dodaje troszkę soli i smażę, na koniec  dorzucam pokrojone w kostkę plastry ananasa, mieszam i odstawiam. Do kubeczka daję troszkę sosu pomidorowego, dolewam do niego troszkę syropu i dodaję oregano. Mieszam i smaruję nim uformowany już podkład pod farsz. Następnie daję przygotowanego wcześniej kurczaka  z cebulą i ananasem (mogą być ciepłe), całość posypuję startą mozzarellą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ja pizzę piekłam na kamieniu, ale można zwyczajnie na blaszce. Pieczemy w 180-200 stopni jakieś 15-20 minut.



czwartek, 24 września 2015

Naleśniki z serkiem, miodem i jeżynami



Hej :)) Już ostatni wpis z jeżynami. Naleśniki niedawno były, ale moje dziecko je uwielbia i się uparł, no więc zrobiłam. Lubię je robić, bo szybkie i z farszem można pokombinować. Tym razem serek naturalny, do tego miód i jeżyny. Smakowite były, jeżyn już tyle, wpis ostatni z tymi owocami ;)) Naleśniki robię bez dodatku cukru, bo farsz i tak jest słodki, więc tej słodyczy wystarczy. Owoce wiadomo mogą być inne :)) Miłego dnia :)


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • około 1,5 szklanki mleka 
  • woda (daje na oko)
  • 1 jajko
  • ok. 30 g roztopionego masła



Farsz:

  • serek naturalny
  • 2-3 łyżki miodu
  • jeżyny



Składniki na naleśniki daje do miski i miksuję. Smażę naleśniki. Serek przekładam do miseczki, w drugiej rozgniatam trochę jeżyny, dodaję do serka, mieszam i dodaję miód. jeszcze raz mieszam. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać jeszcze miodu :) 




środa, 23 września 2015

Deser z jeżynami, mascarpone i bezą



Hej :)) Tak jak obiecałam kolejny wpis z jeżynami w roli głównej :) Tym razem deserek, prosty, szybki, na prośbę młodego i tego starszego też i ja oczywiście nie pogardziłam he he :)) Troszkę śmietany kremówki, serek mascarpone, jeżyny i pokruszona beza. Pyszota :)))


Składniki na 3 porcje:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • jeżyny
  • beza do pokruszenia
  • cukier puder (nie koniecznie)



Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone. Jeszcze chwilkę ubijać, żeby serek połączył się ze śmietaną. Przełożyć do szklaneczek, na to dać jeżyny i na sam wierzch pokruszyć bezę.




wtorek, 22 września 2015

Rożki z ciasta francuskiego z jeżynami



Hej :)) Od dzisiaj najbliższe kilka wpisów będzie z jeżynami w roli głównej. Miałam, musiałam zużyć więc poszło serią ;)) Na pierwszy rzut idą rożki z ciasta francuskiego z jeżynami właśnie. Była tez druga wersja ze śliwkami, ale zniknęła ;) Rożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj (clik). Polecam, bo są naprawdę super :)


Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • jeżyny
  • cukier
  • jajko



Lukier:

  • woda
  • cukier puder
  • sok z cytryny



Na blacie rozkładam ciasto, które dzielę (albo na 6 części, albo na 12, wtedy rożki wyjdą mniejsze) na 12 kwadratów. Na koniec każdego nakładam po kilka jeżyn i posypuję je cukrem. W miseczce roztrzepuję jajko i smaruję nim brzegi ciastek.


Następnie ciasto składam na pół po przekątnej, tak żeby wyszedł trójkąt. Boki dociskam widelcem. Nożem robię jeszcze otworki wentylacyjne. Gotowe rożki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smaruję jajkiem. Piekę w 200 stopniach około 30 minut. 


Jeszcze ciepłe, lub ostudzone rożki można polukrować. Do miseczki dajemy cukier, troszkę soku z cytryny i wodę (ja dawałam na oko). Mieszamy.


czwartek, 17 września 2015

Zapiekanka z tortellini i białą kiełbasą



Hej :)) Jak zapewne wiecie w Biedronce tydzień włoski i różne przysmaki można kupić ;) Mnie w ręce wpadły pierożki tortellini z bazylią i pesto. Kupiłam je w celu zrobienia zapiekanki, miało być solo tylko z warzywami, ale moi panowie zażyczyli sobie z białą kiełbasą, którą to przytargał mój mąż. Więc zapiekanka była dodatkowo z nią, do tego cukinia, marchewka, troszkę kukurydzy i sos pomidorowy. Wyszła bardzo smaczna :)) Miłego dnia :))


Składniki:

  • tortellini (u mnie z bazylią i zielonym pesto)
  • 2 białe kiełbaski
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 większe marchewki
  • kukurydza
  • sól różowa
  • starta mozzarella



Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pomidorów (u mnie 3 )
  • bazylia
  • masło klarowne



Pierożki gotuję według przepisu na opakowaniu, cebulę obieram, w rondelku roztapiam masło i wrzucam cebulę, jak się zeszkli, dodaję czosnek i przetarte przez sitko obrane ze skórki pomidory. Całość dusze jakieś 10 minut, dodaje pokrojoną świeżą bazylię, doprawiam solą i odstawiam na chwilę. Cukinię, marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. Wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję kukurydzę, sos pomidorowy i mieszam drewnianą łyżką. Na wierzch wrzucam tortellini i całość posypuję startą mozzarellą. Zapiekankę piekę w 180 stopniach około 30 minut.



wtorek, 15 września 2015

Pstrąg łososiowy z makaronem i cukinią



Hej :) Dzisiaj danie na szybko, nie znaczy, że nie smaczne, bo bardzo smaczne :). Makaron z pstrągiem łososiowym, cukinią, do tego czerwona cebulka, czosnek i natka pietruszki. Lubię, oj lubię takie jedzonko :))) Miłego dnia :)


Składniki:

  • pstrąg łososiowy filet
  • średnia cukinia
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól różowa
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia



Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam pokrojoną cebulkę, dodaję czosnek przepuszczony przez praskę i następnie pokrojoną w plasterki cukinię, wszystko podsmażam. Z fileta pozbywam się skóry, kroję na mniejsze porcje, daję na patelnię. Warzywa przesuwam na jedną część patelni, a na drugiej smażę pstrąga. Oprószam go z obu stron solą i pieprzem. Na końcu dorzucam natkę pietruszki i wcześniej przygotowany makaron. Wszystko mieszam, doprawiam solą i gotowe :))



wtorek, 8 września 2015

Naleśniki amarantusowe z jabłkami i cynamonem



Hej :)) Chłodek niezły mamy, no nie :)) Wiem, wiem, zimno trochę, ale jest czym pooddychać, co mnie cieszy :) Teraz troszkę o naleśnikach, które to ostatnio chodziły za mną. Takie  z jabłkami i cynamonem, a że miałam mąkę z amarantusa, to postanowiłam, że zrobię z nią. Ma charakterystyczny smak, więc dodałam do ciasta troszkę cynamonu, ksylitolu i 4 łyżki mąki zwykłej, by mój młody fan naleśników w ogóle chciał je zjeść, ale udało się, smakowały :)) Jupi :))) Miłego dnia :))




Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki amarantusowej
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • cynamon (do ciasta i do jabłek)
  • około 1,5 szklanki mleka
  • troszkę wody (daję na oko)
  • około 30 g roztopionego masła
  • 5-6 średnich jabłek



Jabłka obieram, kroję w większą kostkę, wrzucam do garnka, dodaję troszkę wody i duszę pod przykryciem. Co jakiś czas mieszam, pod koniec dodaję cynamon. Wszystkie składniki na naleśniki, oprócz masła wrzucam do miski, miksuję na gładką masę i na koniec dodaję roztopione masło. Smażę naleśniki, na jeszcze ciepłe nakładam jabłka :)



piątek, 4 września 2015

Placki ziemniaczane z marchewką pieczone w piekarniku



Hej :)) Tak za mną te placki chodziły i chodziły od jakiegoś czasu. Widziałam je na blogu u Oli w sensie takie pieczone w piekarniku, a że u mnie z robieniem czegoś schodzi, bo zawsze do głowy wpadnie coś innego to mi zeszło. Placki są pyszne, ja dodałam jeszcze marchewkę. Nie mają dużo tłuszczu, są chrupiące, lekkie, dla mnie rewelacja :) Miłego weekendu Wam życzę :))


Składniki:

  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • sól różowa
  • 2,5 łyżki mąki
  • troszkę oleju do wysmarowania papieru



Ziemniaki, marchewkę i cebulę starłam na tarce o cienkich oczkach, dodałam jajko, mąkę sól i wszystko razem wymieszałam. Na dużej blaszce rozłożyłam papier, który za pomocą pędzelka silikonowego nasmarowałam odrobiną oleju. Łyżką nabierałam porcje masy, nakładałam na papier i formowałam, nie grube placuszki. Piekłam w 180 stopniach jakieś 20 - 30 minut. W połowie czasu placuszki przewróciłam na drugą stronę drewnianą łopatką :)




czwartek, 3 września 2015

Kurczak z marchewką i ryżem dzikim



Hej :)) W końcu chłodek, jest czym oddychać - jupi :)))) Jeszcze mnie tak taka pogoda nie napawała radością, a tu proszę. Po tych upałach, naprawdę się cieszę. Lubię ciepło, ale bez przesady :)) W tym tygodniu trochę luzu mam z jednej strony, więc staram się nadrobić zaległości na blogu, a z drugiej mój sześciolatek poszedł do pierwszej klasy i taki tydzień troszkę nerwowy, ale wierzę, że da radę i będzie dobrze :)). Teraz trochę o jedzonku. Tak lekko, bo kurczak i marchewka, do tego ryż dziki, który uwielbiam :)) Miłego dzionka Wam życzę :))


Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 większe marchewki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól różowa
  • pieprz
  • masło klarowne
  • 1 łyżka miodu
  • olej kokosowy do smażenia
  • troszkę wody
  • ryż dziki




Cebulkę pokroiłam, wrzuciłam do rondelka w którym wcześniej roztopiłam troszkę masła i zeszkliłam. Marchewkę starłam na tarce, dorzuciłam do cebuli, dodałam troszkę wody, przykryłam pokrywką i dusiłam, co jakiś czas mieszając. Marchewka nie do końca ma być miękka, bo później ja ją zapiekałam jeszcze z kurczakiem w piekarniku. Kurczaka  pokroiłam, do miseczki dałam łyżkę miodu, pokrojoną natkę pietruszki, pieprz i sól, dodałam kurczaka, wymieszałam. Podsmażyłam na patelni. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam marchewkę i kurczaka. Zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez jakieś 15-20 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż :))




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...