poniedziałek, 30 marca 2015

Tarta z warzywami




Hej :) No i znowu poniedziałek, za chwile Święta, ale ten czas leci. Dopiero jedne się skończyły, a tu już kolejne, zaraz lato i tak w kółko :) Strasznie ten czas biegnie. Czasem mam wrażenie, że za szybko. U mnie dziś tarta, dawno nie było, mąż miał ochotę, więc zrobiłam :) Wersja z samymi warzywami, bez mięsa, ale moi panowie obaj zadowoleni :)) Miłego dnia Wam życzę :)


Składniki ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 2 łyżki śmietany 18%



Farsz:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki sera cheddar
  • kawałek cukinii
  • garść zielonych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 suszone pomidory
  • kukurydza
  • rukola do posypania tarty
  • sól
  • pieprz
  • rukola



Wszystkie składniki do ciasta zagniatamy, gotowe ciasto trochę rozwałkowujemy. Przekładamy do naczynia lekko wysmarowanego masłem. Na ciasto nakładamy folię aluminiową i ja wysypałam fasolę. Ciasto zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach 15 minut. Następnie wyjęłam, zdjęłam folię z fasolą. W międzyczasie jak ciasto nam się podpieka przygotowujemy sos i warzywa. Do miseczki wybiłam jajka (roztrzepałam je), dodałam śmietanę i ser, przyprawy - wymieszałam. Warzywa pokroiłam (cukinie i oliwki w plastry, pomidory na pół, suszone na drobniejsze kawałeczki). Na ciasto wylałam przygotowane jajka z serem i śmietaną. Na to poukładałam warzywa. Włożyłam do piekarnika i zapiekłam jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypałam świeżą rukolą :)





piątek, 27 marca 2015

Ciasto Prince Polo



Hej :)) Jak tam Wasze zdrówko?? U mnie chyba w końcu wraca do normy. Dzisiaj zaległe, obiecane ciasto Prince Polo. Przepis mama dostała od koleżanki z pracy. Ciasto sprawdzone, jedno z ulubionych :) Trochę, a nawet bardzo kaloryczne, ale które ciasto nie jest kaloryczne ;)) Blaszka jak zwykle 24x34cm.


Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół. 


Składniki wkładka:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 4 duże Prince Polo xxl (pokruszyć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka ubić. Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do białek, wymieszać. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. 


Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 7 żółtek



Dodatkowo:

  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • gorzka czekolada
  • 2 łyżki mleka



Z mleka odlać szklanka w której mieszamy obie mąki, jajka i cukier. Resztę mleka zagotować, do gotującego się przelewamy masę i gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, do której dodajemy stopniowo budyń. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do momentu połączenia się składników. 


Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa - wkładka - masa - biszkopt ciemny - polewa czkoladowa (rozpuszczona czekolada)





czwartek, 26 marca 2015

Kaszka manna z truskawkellą i bananem



Hej :) Drugie śniadanie w formie deseru :) Takie miał dziś mój młody. Siedzi w domu, bo trochę gardło boli i tylko cały czas jakieś życzenia. To to, to znowu tamto, to coś dobrego mi zrób, tego nie będzie, ale to z chęcią. Na kaszkę miał ochotę, miałam w domu banana i truskawkellę od Eterno. Świetna jest. W słoiczku są kawałki truskawek, smak nie do końca bardzo słodki, fajny, bardzo smaczne te truskaweczki :)) Do deserów idealne :)) 


Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 banan
  • truskawkella



Mleko zagotowałam, dodałam kaszę. Gotowałam na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż kaszka nam zgęstniała. Zdjęłam z ognia, odstawiłam na chwilkę do przestudzenia. Ciepłą (nie gorącą) przełożyłam do pucharka. Banana obrałam i rozgniotłam widelcem. Na ciepłą kaszkę dała trochę truskawkelli, na nią rozgniecionego banana. Podałam jeszcze ciepłe :)



wtorek, 24 marca 2015

Zapiekanka z wątróbką i ryżem



Hej :) U Was tez tak pięknie świeci słoneczko ?? Dziś kolejna zapiekanka. Nie wiem, jakoś tak wyszło, he, bo ten czas, ciągle czas. Tą robił mój mąż. Wyszła super, trzeba go pochwalić. Wątróbka była bardzo smaczna, nawet młody mlaskał, a jakoś do niej przekonania nie ma. Ja się ucieszyłam, bo czas od czasu lubię, a ta wyjątkowo smaczna była. Mąż dodał paprykę, jabłka, cebulę, marchewkę, moją ulubioną mozzarellę, trochę selera, doprawił, zapiekł i coś tam wyszło :)))


Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 woreczek ryżu
  • papryka czerwona
  • większa marchewka
  • 3 jabłka
  • świeże oregano
  • starta mozzarella
  • kawałeczek selera
  • sól różowa



Wątróbkę podsmażamy z cebulką, selerem, pokrojoną w kostkę papryką i marchewką i obranymi, pokrojonymi również w kostkę jabłkami, doprawić. Ryż gotujemy. Do naczynia przekładamy podsmażoną wątróbkę z warzywami i jabłkami, zasypujemy ryżem, posypujemy startą na tarce mozzarellą i oregano. Zapiekamy w 180 stopniach około 15 minut. 




poniedziałek, 23 marca 2015

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem



Hej :) Nie wiem jak Wy, ale ja czasem nie bardzo mam pomysł na mięso mielone. Czasem sobie panowie moi zażyczą, więc zrobić muszę. Tym razem też się namyślałam i poszłam chyba trochę na łatwiznę (no sił brak czasem, czasu też), ale smakowało. Mięso zrobiłam w formie zapiekanki z pomidorami z puszki, koktajlowymi, cebulka, papryka, czosnek, przyprawy i makaron. Wszystko potem zapiekłam i gotowe :)) Miłego poniedziałku Wam życzę :)


Składniki:

  • 500 g mięso mielone z szynki
  • makaron u mnie penne 
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki 
  • kolendra
  • suszone pomidory z bazylia i czosnkiem
  • papryka wędzona
  • starta mozzarella 
  • masło klarowne
  • puszka pomidorów




Cebule obrałam, wrzuciłam na patelnie, na której wcześniej rozpuściło się masło. Jak cebula się zeszkliła, dodałam pokrojoną paprykę i startą na tarce marchewkę. W międzyczasie gotowałam makaron. Jak warzywa zaczęły się robić miękkie dodałam mięso i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość doprawiłam kolendrą, suszonymi pomidorami i papryką wędzoną. Dodałam pomidory z puszki i chwilę podsmażyłam. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam ugotowany makaron, wymieszałam drewnianą łyżką. Pomidorki poprzekrawałam na pół, powkładałam do zapiekanki. Całość lekko posypałam startą mozzarellą. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś 30 minut. 




piątek, 20 marca 2015

Zupa z pomidorami, cukinią i prażonym słonecznikiem



Hej :) Po tych chorowaniach lekkiego jedzonka ciąg dalszy :) Tym razem zupa, taka żeby zadowolić każdego po trochu. Młody chciał pomidorową, mąż też nie protestował, ja znalazłam w lodówce spory kawałek cukinii, marchewkę, więc zupa nie tylko pomidorowa ;)) Smaczna bardzo, do tego uprażony słonecznik i wszyscy zadowoleni :) Mąż zjadł podwójną porcję nawet ;)))) Miłego weekendu Wam życzę :)

Inspiracja: klik


Składniki:

  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • mała cukinia ( u mnie większe pół takiej średniej)
  • 2 marchewki
  • 3 - 4 suszone pomidory
  • kolendra ( u mnie ziarna zmiażdżone w moździerzu i dość sporo )
  • ciut cynamonu
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • natka pietruszki
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • słonecznik



Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do garnka w którym wcześniej rozpuściłam masło i dodałam oliwę. Cebule chwilkę podsmażamy, następnie dodałam czosnek przepuszczony przez praskę, przemieszałam kilka razy i dolałam wody (około 1,5 l). Dorzuciłam pokrojoną cukinię, marchewkę. Wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. Wtedy dodajemy pomidory (ja miałam całe więc przetarłam je przez sitko), suszone pokroiłam i również dorzuciłam do reszty. Dodałam suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, natkę pietruszki, cynamon,kolendrę,cynamon. Chwilkę podgotowałam, zdjęłam z ognia i zmiksowałam blenderem, ale tak, żeby warzywa nie były całkowicie zmiksowane. Słonecznik wrzuciłam na patelnię i uprażyłam na suchej. Zupę doprawiłam jeszcze solą, przelałam do miseczek i dodałam słonecznik :) 




czwartek, 19 marca 2015

Eterno kolejne pyszności :)



Hej :) W poniedziałek dotarła do mnie kolejna przesyłka od Etereno . W najbliższym czasie, jak odzyskam siły i wróci smak, wpisy z ich udziałem :)

W paczce znalazły się:
Syrop korzenny z cukrem trzcinowym - można używać do herbaty, lemoniady, drinków, oraz jako dodatek do potraw i sałatek.

Syrop malina z miodem - jeśli chodzi o zastosowanie to oczywiście tak jak wcześniejszy syrop do herbaty, napojów, deserów jak najbardziej. Syrop to 38 % sok z malin, cukier, sok z cytryny i 20 % miodu. 

Syrop z czarnego bzu - skład to sok z czarnego bzu 38%, cukier i sok z cytryny. Zastosowanie: do herbaty, napojów, deserów. 


Kolejne słoiczki to:
Żurawina kresowa z gruszką - skład: cukier, 28% żurawina, 18% gruszka, pigwa, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, placków, mięs. 

Sałatkowy rarytas - skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek.

Chrzan z pigwą - skład: chrzan 45%, pigwa 35%, kwasek cytrynowy, przyprawy. Zastosowanie: jako dodatek do potraw.

Cytrynki z maliną - zastosowanie do herbaty, napojów, lemoniady, drinków lub jako dodatek do potraw.


Ostatnie trzy:
Truskawella z czekoladą - skład: truskawki 70%, cukier, kakao, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, kanapek.

Konfitura malina z pigwą - skład: malina, pigwa, cukier. Zastosowanie: do deserów, pieczywa i słodkich przekąsek.

Chrzan z żurawiną - chrzan 50%, żurawina 45%, cukier, ocet, kwasek cytrynowy. Zastosowanie: dodatek do potraw.




środa, 18 marca 2015

Ciasto z wafelkami


Hej :) Powoli wracam mam nadzieję. Jeszcze nie do końca zdrowa, ale już lepiej się trochę czuję. Niestety przez ten okres nic nie zrobiłam, ani smaku do jedzenia nie było, ani siły do robienia. Ratowałam się ryżem i warzywami gotowanymi na parze. Powyższe ciasto robiłam na święta te grudniowe, więc wpis zaległy. Ciasto takie awaryjne, jak to zwykle bywa czasem trzeba coś wymyślić, dodać, bo nie wychodzi tak jak sobie to zaplanowaliśmy. To wymyśliłam sobie tak - na spodzie biszkopt, potem masa z serkami mascarpone i wafelkami, biszkopty okrągłe i pianka. Taki słodziak ;))) Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Jutro może jeszcze jeden zaległy ;)) Miłego dnia. 


Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek "L"
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka roztrzepałam, dodałam do nich ocet i proszek do pieczenia, wymieszałam (zwiększą one trochę swoją objętość). Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam. Do ubitych dodałam porcjami cukier, dalej ubijałam, dodałam żółtka wymieszane z octem i proszkiem, delikatnie wymieszałam i na koniec dodałam mąkę, ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut.


Składniki masa z wafelkami:

  • 2 x 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 4-5 sztuk wafelków (ja dałam estelle)



Dodatkowo:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany 30%
  • strata gorzka czekolada



Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzątku. Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.Śmietanę ( 150 ml) ubijamy, dodajemy serki, miksujemy do momentu, aż serki połączą się ze śmietaną i dodajemy pokruszone wafelki, mieszamy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt. Na masę układamy biszkopty.
Jak galaretka zacznie nam tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę (500 ml). Do ubitej dodajemy galaretkę, miksujemy do momentu, aż galaretka nam się połączy ze śmietaną. Ja masę na chwilkę włożyłam jeszcze do lodówki i jak troszkę się ścięła, wyłożyłam na ułożone wcześniej biszkopty. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy najlepiej na noc do lodówki :) Pianę ze śmietany i galaretki można jeszcze dosłodzić cukrem pudrem. Ja nie słodziłam, bo według mnie masa i tak była słodka.



piątek, 13 marca 2015

Pęczotto z kurczakiem i cukinią



Hej :) No i łaziło, łaziło i dopadło mnie w końcu jakieś choróbsko :( Wrrrrr. Młody wirus żołądkowy przechodził (dobrze, że nas nie złapało), a mnie jakieś przeziębienie rozłożyło :( Masakra jakaś. Dobra, nie będę narzekać. Teraz przechodzę do pęczotto. Robiłam w takiej wersji pierwszy raz, jest pyszne. Inspirację znalazłam tutaj - klik. Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, bo nie miałam głowy na wymyślanie czegoś innego. Danie jest po prostu pyszne :) Miłego weekendu Wam życzę :))


Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie warzywny)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 filet z kurczaka
  • oregano
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego u mnie Kikkoman
  • pieprz



Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy. Cebule pokroiłam w drobną kosteczkę i wrzuciłam na patelnię. Jak zrobiła się miękka wrzuciłam kaszę, którą wcześniej kilka razy przepłukałam. Podprażyłam jakieś 3 minuty tak tylko na tym co było na patelni. Dodałam jedną chochelkę bulionu, wymieszałam. Ta czynność powtarzamy do momentu, aż kasza napęcznieje (nie jest do końca miękka). Musimy pamiętać o mieszaniu jej :)
W międzyczasie (jak kasza nam chłonie bulion), kroimy cukinię. Ja pokroiłam ją w plasterki a potem w paseczki. Zioła i rozgnieciony czosnek wymieszałam z sosem sojowym i wrzuciłam do niego pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Wymieszałam i na chwilę odstawiłam. Pokrojoną cukinię wrzuciłam na rozgrzana patelnie grillową, gdzie lekko ją podsmażyłam. Następnie dodałam do niej wcześniej przygotowanego kurczaka i podsmażyłam. Jak kasza będzie już wystarczająco miękka dodałam do niej kurczaka i cukinię. Podsmażyłam wszystko razem jeszcze chwileczkę. Podajemy od razu gorące :)




środa, 11 marca 2015

Zupa - krem z pora



Hej :) Ta zupa, to jedna z lepszych jakie jadłam. Słyszałam o niej, ale jakoś nie miałam przekonania, nie wiem. Okazało się, że jest pyszna. Por jest wyczuwalny, ale jakoś tak delikatnie. Bardzo nam wszystkim ta zupa przypadła do gustu. Podałam ją z prażonym słonecznikiem i dodatkowo mąż lubi z serem żółtym :)


Składniki:

  • 3 białe części pora
  • 2 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • masło klarowane do podsmażenia pora
  • śmietana 18 %
  • trochę słonecznika
  • ewentualnie starty żółty ser



Ziemniaki i marchewki obrałam, wrzuciłam do wcześniej przygotowanego bulionu i gotowałam, dorzuciłam do nich pokrojony czosnek. Pora pokroiłam na drobno. W rondelku rozpuściłam masło, wrzuciłam pora i dusiłam, aż zrobił się miękki. Przełożyłam do gotujących się warzyw. Jak były już miękkie zdjęłam z ognia i całość zmiksowałam blenderem ( nie robiłam zupy zbyt gęstej, wolimy taką trochę rzadszą). Słonecznik uprażyłam na patelni. Przed podaniem do zupy dodałam śmietanę. Wierzch posypałam słonecznikiem i serem. 



wtorek, 10 marca 2015

Dorsz zapiekany z orzechami i słonecznikiem



Hej :)) Też u Was tak słonecznie i ciepło ??? W Rzeszowie super :)) Wiecie już na pewno, że lubię ryby, ale nie lubię ich cały czas tak samo. Nad tym dorszem to miałam zagryzkę z czym i jak. Najpierw oprószyłam go solą i pieprzem z młotkowaną kolendrą. Potem wtarłam w niego wędzoną paprykę i odłożyłam do lodówki, żeby sobie kilka godzin poleżał. W domu zawsze mam słonecznik, bo lubię go prawie do wszystkiego i znalazłam kilka orzechów włoskich, więc pomysł już był. Dorsza wyszedł bardzo smaczny :))
Pozdrawiam :))


Składniki:

  • filet z dorsza
  • papryka czerwona wędzona
  • słonecznik
  • orzechy włoskie
  • sól różowa 
  • pieprz z młotkowaną kolendrą
  • oliwa



Dodatkowo:

  • roszponka
  • pomidorki koktajlowe
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • frytki



Dorsza umyłam, osuszyłam i z obu stron oprószyłam solą, pieprzem z młotkowana kolendrą i czerwoną wędzoną papryką. Wtarłam to wszystko w rybę i odstawiłam do lodówki. U mnie ryba stała w lodówce jakieś 4 godziny (przygotowałam ją sobie po prostu wcześniej, ale wystarczy jej góra dwie). Po tym czasie przygotowałam sobie naczynie, na spód którego dałam troszkę oliwy, położyłam na nią dorsza. Orzechy pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam na rybę, na orzechy dałam słonecznik. Rybę wstawiłam do piekarnika. Piekła się razem z frytkami (na osobnej blaszce) w 180 stopniach około 30 minut. Ja w tym czasie przygotowałam sałatkę. Roszponkę, pomidory umyłam. Pomidory przekroiłam na pół, wrzuciłam razem z roszponką do miski, dodałam suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i skropiłam oliwą. 




czwartek, 5 marca 2015

Polędwiczki wieprzowe z boczkiem



Witajcie :)) Dzisiaj propozycja chyba bardziej pod Panów, ale mnie smakowało i tez czasem lubię :) Tym razem polędwiczki zawinęłam w boczek i zapiekłam w piekarniku. Do tego ugotowałam ryż, który wymieszałam z podsmażonym szpinakiem. Dodatkowo żeby było bardziej zielono rukola i orzechy włoskie :) Polędwiczki zawinięte w boczek nabierają fajnego aromatu, więc polecam :))


Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • boczek w plasterkach
  • ryż
  • szpinak świeży
  • ząbek czosnku
  • olej kokosowy do podsmażenia szpinaku
  • rukola 
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • sól różowa himalajska
  • pieprz



Polędwiczkę umyłam, oprószyłam solą i pieprzem, owinęłam plastrami boczku. Pospinałam wszystko wykałaczkami. Tak przygotowaną polędwiczkę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, na spód którego dałam dosłownie kilka kropel oliwy z oliwek. Wszystko zapiekłam w piekarniku. W 200 stopniach około 30 - 35 minut. Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, poddusiłam, dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, troszkę posoliłam. Do tak przygotowanego szpinaku wrzuciłam wcześniej ugotowany ryż, wymieszałam.Rukolę umyłam, dodałam do niej orzechy włoskie i skropiłam oliwą. Na talerzu na rukolę z orzechami ułożyłam pokrojone polędwiczki, z boku ryż :)





środa, 4 marca 2015

Smoothie banan, kiwi i siemię lniane



Hej :) Obiecałam sobie, że będziemy takie zdrowe koktajle pili częściej. Młody jak samego owoca nie bardzo, bo mu się nie chce, czy już czasem sama nie wiem co, to takie mieszanki bardzo polubił i pije prawie codziennie. Do tego koktajlu przemyciłam siemię lniane, nawet nie widział, zapytał tylko co ta takie w tym koktajlu dziwne, ale wypił ze smakiem :)) Ja zakupiłam już sproszkowany młody jęczmień (nie próbowałam, ale się zawzięłam i koniec), więc będę eksperymentować :)) Zapowiadam więc, że od dzisiaj koktajli u mnie będzie dużo więcej :)) 


Składniki:

  • kiwi
  • banan
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • troszkę wody (nie musi być)



Kiwi i banana obieramy, wrzucamy do blendera, dodajemy siemię lniane i blendujemy. Jak koktajl będzie za gęsty można dodać troszkę wody. Ja nie dosładzałam koktajlu, był troszkę kwaśnawy (kiwi), ale nam smakował. Jak ktoś nie lubi można dodać łyżeczkę miodu :)




wtorek, 3 marca 2015

Muffiny z oreo


Hej :) Miało nie być muffinek he, he, ale się nie da. Moje dziecko je uwielbia i wymyśla co chwile z czym ja je mam mu jeszcze zrobić. Wystarczy go zabrać do sklepu i jak stanie przed półką ze słodyczami, to pomysłów sto. Tym razem padło na oreo. Ciasteczka pokroiliśmy na drobniejsze kawałki i dodaliśmy do ciasta. Babeczki wyszły fajne i smaczne :)) Pozdrawiam :))


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 1 większe opakowanie ciasteczek Oreo
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody



Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Do składników mokrych dodajemy suche, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone ciasteczka oreo (nie muszą być bardzo drobno krojone, podczas mieszania i tak się nam trochę porozpadają ), mieszamy. Przekładamy do papilotek. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 20 minut :)



poniedziałek, 2 marca 2015

Sałatka z tuńczykiem i kuskusem



Hej :)) Jak tam po weekendzie ?? Wypoczęci ?? Ja nie, coś mnie dalej rozkłada, łazi po mnie, to tu boli, to tam :(( Nie lubię tak :(. Może to ta pogoda, nie wiem już. Dzisiaj taka lekka sałatka z tuńczykiem, do tego kuskus, szpinak, oliwki i suszone pomidory, no i zapomniałabym, ser feta :) Sałatka lekka, smaczna, taka jak lubię :) Miłego poniedziałku Wam życzę :)


Składniki:

  • szpinak świeży
  • kuskus (ilość wedle uznania)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka czarnych oliwek
  • 1/2 opakowania sera feta
  • kilka suszonych pomidorów
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy



Kuskus przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju kokosowego, dodałam pokrojone oliwki i suszone pomidory, na końcu ser feta również pokrojony i tuńczyka, którego wcześniej przełożyłam na sitko w celu odsączenia sosu. Wszystko przełożyłam do miski, dodałam kuskus, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...