Tarta z warzywami
Hej :) No i znowu poniedziałek, za chwile Święta, ale ten czas leci. Dopiero jedne się skończyły, a tu już kolejne, zaraz lato i tak w kółko :) Strasznie ten czas biegnie. Czasem mam wrażenie, że za szybko. U mnie dziś tarta, dawno nie było, mąż miał ochotę, więc zrobiłam :) Wersja z samymi warzywami, bez mięsa, ale moi panowie obaj zadowoleni :)) Miłego dnia Wam życzę :)
Składniki ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła (100g)
- 2 łyżki śmietany 18%
Farsz:
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki sera cheddar
- kawałek cukinii
- garść zielonych oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 suszone pomidory
- kukurydza
- rukola do posypania tarty
- sól
- pieprz
- rukola
Wszystkie składniki do ciasta zagniatamy, gotowe ciasto trochę rozwałkowujemy. Przekładamy do naczynia lekko wysmarowanego masłem. Na ciasto nakładamy folię aluminiową i ja wysypałam fasolę. Ciasto zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach 15 minut. Następnie wyjęłam, zdjęłam folię z fasolą. W międzyczasie jak ciasto nam się podpieka przygotowujemy sos i warzywa. Do miseczki wybiłam jajka (roztrzepałam je), dodałam śmietanę i ser, przyprawy - wymieszałam. Warzywa pokroiłam (cukinie i oliwki w plastry, pomidory na pół, suszone na drobniejsze kawałeczki). Na ciasto wylałam przygotowane jajka z serem i śmietaną. Na to poukładałam warzywa. Włożyłam do piekarnika i zapiekłam jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypałam świeżą rukolą :)
Szalenie apetyczna, pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńPysznie kolorowa:)u mnie też dawno tarty nie było:)
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa, wiosenna, cudo :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i tak kolorowo, wiosennie :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam taikiej tarty. Daj kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńBardzo piękna, w wiosennych kolorach :)
OdpowiedzUsuńCzas biegnie to prawda. Ja tartę robiłam niedawno, ale nabrałam chęci na kolejną :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda to danie, aż prosi się żeby je zjeść :)
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa! :) W sam raz na wiosenny obiad :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta Twoja tarta. Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPyszniasta ,ale kolorki wiosenne.
OdpowiedzUsuńSto lat tarty nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, tak kolorowo i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńBeti kusi pysznymi wypiekami. :) Kolorystycznie cudnie.
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńfantastyczna!!! ładne zdjęcia, estetycznie bardzoooooooo, nie tak jak u mnie.....bu !:D
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda ta tarta, tak kolorowo :-))
OdpowiedzUsuńPięknie wiosennie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPiękna kolorowa i na pewno super smaczna :)
OdpowiedzUsuńja wiem, że jest północ... ale patrzę, i patrzę, i... zgłodniałam! :P
OdpowiedzUsuńDodatek kukurydzy do tarty to bardzo ciekawy pomysł,muszę spróbować;)
OdpowiedzUsuńAle świetna tarta, taka radosna i wiosenna :)
OdpowiedzUsuńPysznie, zdrowo i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń