Polędwiczki wieprzowe z boczkiem
Witajcie :)) Dzisiaj propozycja chyba bardziej pod Panów, ale mnie smakowało i tez czasem lubię :) Tym razem polędwiczki zawinęłam w boczek i zapiekłam w piekarniku. Do tego ugotowałam ryż, który wymieszałam z podsmażonym szpinakiem. Dodatkowo żeby było bardziej zielono rukola i orzechy włoskie :) Polędwiczki zawinięte w boczek nabierają fajnego aromatu, więc polecam :))
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- boczek w plasterkach
- ryż
- szpinak świeży
- ząbek czosnku
- olej kokosowy do podsmażenia szpinaku
- rukola
- orzechy włoskie
- oliwa z oliwek
- sól różowa himalajska
- pieprz
Polędwiczkę umyłam, oprószyłam solą i pieprzem, owinęłam plastrami boczku. Pospinałam wszystko wykałaczkami. Tak przygotowaną polędwiczkę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, na spód którego dałam dosłownie kilka kropel oliwy z oliwek. Wszystko zapiekłam w piekarniku. W 200 stopniach około 30 - 35 minut. Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, poddusiłam, dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, troszkę posoliłam. Do tak przygotowanego szpinaku wrzuciłam wcześniej ugotowany ryż, wymieszałam.Rukolę umyłam, dodałam do niej orzechy włoskie i skropiłam oliwą. Na talerzu na rukolę z orzechami ułożyłam pokrojone polędwiczki, z boku ryż :)
Jej, pyszności, zrobię w weekend :))
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńTak podana polędwica może być również na elegancką kolację. Wygląda bardzo smakowicie i ładnie :)
OdpowiedzUsuńPyszności u ciebie znowu !
OdpowiedzUsuńKiedyś raz próbowałam zrobić polędwiczki ale niezbyt mi się udały. :/
OdpowiedzUsuńPanwie byliby zadowoleni z takiego obiadku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńKocham mięsko :D
Ja bym nie odmówiła.Super.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na obiad! Pychota :)
OdpowiedzUsuńPysznie to przygotowałaś. Danie jak z najlepszej restauracji :-)
OdpowiedzUsuńWczoraj miałam polędwiczkę na obiad i chciałam zrobić niemalże identyczne danie, niestety, zabrakło niektórych produktów.
OdpowiedzUsuńmmm, jakie fajne danie, super!
OdpowiedzUsuńWyglądają zachęcająco i pysznie;)
OdpowiedzUsuńChociaż za boczkiem nie przepadam, to bardzo przemawia do mnie połączenie orzechów, mięsa i ryżu... mniam;)
OdpowiedzUsuńPieknie sie wszystko komponuje. Bardzo lubie poledwiczki za ich delikatnosc ;)
OdpowiedzUsuńo jej.. wiedziałaś jak wywołać u mnie ślinotok.. <3 beeekon! :D
OdpowiedzUsuńojjjj, no wyglądają obłędnie, dobrze zrobiona polędwiczka, to niebo w gębie, niby banał, a i takie mięso można łatwo spaskudzić:)
OdpowiedzUsuń<3
ajj zapisuję! świetnie wygląda to danie i musi być absolutnie przepyszne!
OdpowiedzUsuńMniam, fantastyczne danie, warte popełnienia, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne połaczenie, też lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne danie :)
OdpowiedzUsuńTakich pyszności jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTak przyrządzona polędwiczka musi byc wilgotna:)
OdpowiedzUsuńpo prostu pyszności nam serwujesz :)
OdpowiedzUsuńpomysł na ryż zapisuje, bo miecho takie nie dla mnie raczej;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z poprzednimi komentarzami, przepysznie gotujesz :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń