Kaszotto, pęczotto z chorizo i warzywami
Hej :)) Dawno nie było, a ja kaszę pęczak uwielbiam. Ogólnie lubię kasze, ale tą jakoś wyjątkowo. W takiej formie to już w ogóle ;))). Tym razem z chorizo, oliwkami, cukinią, marchewką, suszonymi pomidorami i dużą ilością natki pietruszki :) Wyszło troszkę na ostro, bo mąż nie popatrzył i chorizo kupił ostre, ale smakowało super, nawet młody nie narzekał, a myślałam, że jak tylko spróbuje to będzie po jedzeniu ;) Miłego piątku Wam życzę :))
Składniki:
- 150 - 200 g kaszy pęczak
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne)
- kiełbasa chorizo
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- oliwki zielone
- suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- kurkuma
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażam wcześniej pokrojone warzywa, po czym przekładam je do miseczki. Cebule kroję w kosteczkę, wrzucam na patelnię, dodaje jeszcze odrobinkę masła. Kaszę płuczę pod ciepłą wodą, jak cebula się zeszkli wrzucam na patelnię, prażę tak około 2 minuty, po czym wlewam wino. Jak kasza wchłonie wino, to porcjami dolewam bulion, dusze pod przykryciem. Jak kasza wchłonie bulion to dolewam po raz kolejny (dzielę sobie go tak na 3 razy). Po dodaniu ostaniej porcji bulionu wrzucam do kaszy warzywa, dodaję kurkumę i pokrojone w plasterki chorizo. Mieszam, na samym końcu wrzucam pokrojoną natkę pietruszki. Gotowe :)))
Też bardzo lubię jeść różne kasze:)
OdpowiedzUsuńależ smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, bardzo lubię takie pyszne mieszanki :-)
OdpowiedzUsuńHmm, chorizo. Biorę! :D
OdpowiedzUsuńŚlinka mi pociekła, bo uwierz mi, że to są absolutnie moje klimaty!
OdpowiedzUsuńPęczak to moja ulubiona kasza:)
OdpowiedzUsuńbędę dzisiaj robiła! :) akurat mam chorizo i zastanawiałam się co z niego wyczarować, a nie miałam pomysłu na obiad :)
OdpowiedzUsuńTeż tak jem,pycha.
OdpowiedzUsuńTakie dania bardzo lubię :))
OdpowiedzUsuńBez wina też będzie ok?
OdpowiedzUsuń