Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem



Hej :) Sezon na rabarbar już niedługo się kończy, więc trzeba korzystać ;)) Ja już ciasto z rabarbarem robiłam po raz drugi, bo mój młody jest jego fanem. Tym razem dodałam do pianki kokos, wcześniej robiłam tradycyjny - klik. Kokos fajnie pasuje do rabarbaru, więc namawiam do wypróbowania tego połączenia :)) Ciasto też troszkę inne, tak pokombinowałam, żeby się za bardzo nie kruszyło. Blaszka 23x33 cm. Miłego dnia Wam życzę :))

Składniki ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 


Dodatkowo:

  • 1/5 kg rabarbaru
  • 50 g kokosu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru pudru- do pianki


Rabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy na niego cukier, dusimy kilka minut (tak około 3-4 minuty), rabarbar puści na ładnie sok. Następnie odsączamy na durszlaku.
Białka oddzielamy od żółtek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek  do pieczenia i cukier puder mieszamy. Wkrawamy masło (w temp. pokojowej), dodajemy żółtka, śmietanę lub jogurt naturalny i zagniatamy ciasto (śmietany najpierw możemy dodać 1 łyżkę, a jak ciasto będzie za kruche to wtedy drugą). Ciasto dzielimy na 3 części (jedną tą na spód największą, dwie pozostałe równe). Część ciasta na spód, ja od razu rozwałkowuję i wykładam do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, dwie pozostałe wkładam do lodówki. Na ciasto wykładamy rabarbar, na rabarbar ścieramy na tarce (grube oczka) drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier i kokos. Wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy ostatnią warstwę ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.



10 komentarzy:

  1. Ciasta z rabarbarem są dosyć kwaskowate, a dodanie kokosu pewnie przełamuje ten smak. Następnym razem też tak zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam takie, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! :) jak dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rabarbar i kokos, dwie moje miłości, własnie narwałam sobie z ogródka pokaźną ilość rabarbaru, muszę go wykorzystać <3
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam jakie pyszne ciasto, moja ukochane smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. podziel się kawałkiem! <3 :) wygląda obłędnie, a jak musiało pachnieć podczas pieczenia.. <3

    OdpowiedzUsuń

  7. myślę, że rabarbar i kokos tworzą cudowne połączenie, na samą myśl mam ślinotok :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger