Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem
Hej :) Sezon na rabarbar już niedługo się kończy, więc trzeba korzystać ;)) Ja już ciasto z rabarbarem robiłam po raz drugi, bo mój młody jest jego fanem. Tym razem dodałam do pianki kokos, wcześniej robiłam tradycyjny - klik. Kokos fajnie pasuje do rabarbaru, więc namawiam do wypróbowania tego połączenia :)) Ciasto też troszkę inne, tak pokombinowałam, żeby się za bardzo nie kruszyło. Blaszka 23x33 cm. Miłego dnia Wam życzę :))
Składniki ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 1/5 kg rabarbaru
- 50 g kokosu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru pudru- do pianki
Rabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy na niego cukier, dusimy kilka minut (tak około 3-4 minuty), rabarbar puści na ładnie sok. Następnie odsączamy na durszlaku.
Białka oddzielamy od żółtek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy. Wkrawamy masło (w temp. pokojowej), dodajemy żółtka, śmietanę lub jogurt naturalny i zagniatamy ciasto (śmietany najpierw możemy dodać 1 łyżkę, a jak ciasto będzie za kruche to wtedy drugą). Ciasto dzielimy na 3 części (jedną tą na spód największą, dwie pozostałe równe). Część ciasta na spód, ja od razu rozwałkowuję i wykładam do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, dwie pozostałe wkładam do lodówki. Na ciasto wykładamy rabarbar, na rabarbar ścieramy na tarce (grube oczka) drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier i kokos. Wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy ostatnią warstwę ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.
Ciasta z rabarbarem są dosyć kwaskowate, a dodanie kokosu pewnie przełamuje ten smak. Następnym razem też tak zrobię:)
OdpowiedzUsuńrobiłam takie, pyszne:)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne ciasto.
OdpowiedzUsuńmniam! :) jak dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńMmmm mój kochany kokos :)
OdpowiedzUsuńrabarbar i kokos, dwie moje miłości, własnie narwałam sobie z ogródka pokaźną ilość rabarbaru, muszę go wykorzystać <3
OdpowiedzUsuńPysznie!
Hmm, zjadłbym całe :D
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszne ciasto, moja ukochane smaki :-)
OdpowiedzUsuńpodziel się kawałkiem! <3 :) wygląda obłędnie, a jak musiało pachnieć podczas pieczenia.. <3
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńmyślę, że rabarbar i kokos tworzą cudowne połączenie, na samą myśl mam ślinotok :-)