Pierogi z jagodami - mniam :))



Hej :) Pierożki ja jagodami chyba wszyscy lubią, my też :) Mój młody zajadał się jak nigdy i miał ubaw z fioletowych ust, języka i zębów :D he he. W tamtym roku jakoś jagody mu nie przypadły, a teraz mlaska tylko na ich widok ;)). Przepis na ciasto wzięłam od mamy. Jest to chyba przepis Magdy Gessler. Ciasto wychodzi fajne, dobrze się lepi, więc polecam ;)) Całość z dodatkiem jogurtu greckiego, jagód i minimalnej ilości cukru.

Składniki na około 35 pierogów:
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • jagody
  • cukier do jagód i do posypania
  • jogurt naturalny typ grecki

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, szczyptę soli i stopniowo wlewamy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie sprężyste, to ja je podzieliłam na porcje i każdą po kolei rozwałkowałam. Szklanką wycinałam koła. Do jagód dodałam łyżkę cukru i nakładałam na wycięte koła. Sklejamy brzegi. W dużym garnku zagotowałam wodę. Wrzuciłam część pierogów i gotowałam jakieś 3 minuty, do wypłynięcia na wierzch, ale ja zawsze gotuję jeszcze chwilę. Gotowe przekładamy na talerz. dajemy trochę jogurtu, jagód i posypujemy odrobiną cukru :)



12 komentarzy:

  1. ulubione, najlepsze.. i ten kolor buzi po zjedzeniu! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Znów coś pysznego ,ja nie robię nic...

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie) chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie nadgryzłam monitor... ;) pysznościowo prezentują się te pierożki! :D:P

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, niebawem i u mnie będą takie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi z jagodami bardzo lubię, szczególnie jak są mało słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też dziś były na obiad pierogi z jagodami. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędne pierożki! Bardzo kuszące :))

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszelkie z owocami w lato:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny przepis wyszły idealne ;) Polecam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger