Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką :)


Hej :) Nie mogłam się po prostu oprzeć, jak pomyślałam o jagodach, to zaraz widziałam je w tym właśnie cieście. Pasują do siebie idealnie. W tamtym roku robiłam to ciasto z malinami, ale wersja z jagodami jak dla mnie lepsza. Blaszka 33x23 :)


Składniki na ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny (w temp. pokojowej)
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, margarynę pokroić w drobne kawałki i dodać do mąki i zagnieść z nią. Dodać żółtka (po jednym), cukier. Zagnieść i podzielić ciasto na 2 części (70% na spód-30% do starcia na wierzch). Ciasta powinno się owinąć w folię i włożyć do zamrażarki, ja tak robię tylko z ciastem, które ścieram na wierzch, spodnie rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spodnie ciasto podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Składniki pianka:

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 6 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • około 700 gram jagód
  • cukier puder do posypania


Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy budynie. Jak się nam już dokładnie wymieszają z białkami to delikatna strużką wlewamy olej i mieszamy. Na wystudzony podpieczony spód wykładamy piankę, na nią układamy jagody, ja je wcześniej umyłam i odciekały na sitku, ścieramy drugie ciasto. Pieczemy w temp. 180  stopni około 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem.



16 komentarzy:

  1. booorówki!!!! <3 <3
    o mamoooooo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne są połączenia owoców i pianki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho :) kusisz oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ,chyba naj ,najlepsze połączenie w cieście !.

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, jest pyszne, robię je co weekend. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszło pięknie! przepis prosty.......oczywiście sama bym się nie podjęła....ale pogadam z mamą;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadam na kawałek, bo przepysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rozumiem, że jutro w pracy jemy pyszne ciacho z jagodami! :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jagody. Bardzo lubię ciasto z dodatkiem budyniu. Czyli zrobiłaś coś na co miałabym teraz właśnie ochotę do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jagody. Bardzo lubię ciasto z dodatkiem budyniu. Czyli zrobiłaś coś na co miałabym teraz właśnie ochotę do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. polecam użyc 2 budyniow, 3 to w przypadku mojego ciasta wiele za dużo, pianka nie ma w ogóle wilgoci.

    jeszcze jedna rada, skórka z cytryny wmieszana- ja starłam ją do pianki i razem wszystko komponuje się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogą być mrożone jagody?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mogą być mrożone jagody?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger