Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką :)
Hej :) Nie mogłam się po prostu oprzeć, jak pomyślałam o jagodach, to zaraz widziałam je w tym właśnie cieście. Pasują do siebie idealnie. W tamtym roku robiłam to ciasto z malinami, ale wersja z jagodami jak dla mnie lepsza. Blaszka 33x23 :)
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny (w temp. pokojowej)
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, margarynę pokroić w drobne kawałki i dodać do mąki i zagnieść z nią. Dodać żółtka (po jednym), cukier. Zagnieść i podzielić ciasto na 2 części (70% na spód-30% do starcia na wierzch). Ciasta powinno się owinąć w folię i włożyć do zamrażarki, ja tak robię tylko z ciastem, które ścieram na wierzch, spodnie rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spodnie ciasto podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Składniki pianka:
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 6 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/3 szklanki oleju
- około 700 gram jagód
- cukier puder do posypania
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy budynie. Jak się nam już dokładnie wymieszają z białkami to delikatna strużką wlewamy olej i mieszamy. Na wystudzony podpieczony spód wykładamy piankę, na nią układamy jagody, ja je wcześniej umyłam i odciekały na sitku, ścieramy drugie ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem.
booorówki!!!! <3 <3
OdpowiedzUsuńo mamoooooo :)
Cudowne są połączenia owoców i pianki :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho :) kusisz oj kusisz :)
OdpowiedzUsuńCudowne ,chyba naj ,najlepsze połączenie w cieście !.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, jest pyszne, robię je co weekend. ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, na pewno genialnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/jak-prawidlowo-myc-owoce-i-warzywa/
wyszło pięknie! przepis prosty.......oczywiście sama bym się nie podjęła....ale pogadam z mamą;p
OdpowiedzUsuńWpadam na kawałek, bo przepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńrozumiem, że jutro w pracy jemy pyszne ciacho z jagodami! :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody. Bardzo lubię ciasto z dodatkiem budyniu. Czyli zrobiłaś coś na co miałabym teraz właśnie ochotę do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody. Bardzo lubię ciasto z dodatkiem budyniu. Czyli zrobiłaś coś na co miałabym teraz właśnie ochotę do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńKusząca propozycja!
OdpowiedzUsuńpolecam użyc 2 budyniow, 3 to w przypadku mojego ciasta wiele za dużo, pianka nie ma w ogóle wilgoci.
OdpowiedzUsuńjeszcze jedna rada, skórka z cytryny wmieszana- ja starłam ją do pianki i razem wszystko komponuje się świetnie:)
Mogą być mrożone jagody?
OdpowiedzUsuńCzy mogą być mrożone jagody?
OdpowiedzUsuń