Naleśniki z łososiem, szpinakiem i serem feta
Witajcie :) Takie właśnie naleśniki chodziły mi po głowie już od dłuższego czasu. Najpierw miała być wersja na słodko, ale zgodnie z moimi panami stwierdziliśmy, że wolimy na wytrawnie. Za szpinakiem się już trochę stęskniłam, więc obowiązkowo on w roli głównej, w lodówce była feta, to jeszcze łosoś. Naleśniki przed podaniem zapiekłam w piekarniku. Młody tylko mlaskał i chciał powtórkę na drugi dzień :))
Składniki naleśniki: tak na oko ;)
- ok. 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- sól
- woda
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki farsz:
- ser feta
- szpinak ( ilość wedle uznania) ja użyłam mrożony
- 2 ząbki czosnku
- ok. 350 g łososia
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Szpinak podsmażyłam na rozgrzanym oleju, dodałam do niego czosnek przepuszczony przez praskę. Trochę posoliłam. Fetę pokroiłam na dość duże kawałki. Filet z łososia obrałam ze skóry, pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do szpinaku. Następnie dodałam ser feta. Dokładnie wszystko wymieszałam, podsmażyłam jeszcze chwilkę, żeby feta troszkę się rozpuściła. Ciepłym faszerowałam naleśniki. Przed podaniem zapiekłam 10 minut w 150 stopniach w piekarniku.
Och, wiesz co dobre :) Pyszne naleśniki zrobiłaś. Podobny farsz zrobiłam do pierogów. Ale naleśniki to strzał w 10! Na pewno spróbuję:) mniam....
OdpowiedzUsuńPyszne wnętrze ,a na deser koniecznie Twoje ciacho z jagodami.
OdpowiedzUsuńZ rybą naleśników dotąd nie jadłam. Bardzo elegancko to wygląda :)
OdpowiedzUsuńKasiu spróbuj, a jakie z tuńczykiem pyszne :))
UsuńPołączenie doskonałe:) Dawno takich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSuper te naleśniki, mniam :)
OdpowiedzUsuńomnomn.. znane, kochane połączenie :)
OdpowiedzUsuńdawno takich nie jadłam, dawnoo, fajnie jak tak się wpadnie akurat na taki wpis;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie też i już nie mogłam się powstrzymać żeby nie zrobić ;)
UsuńBeti ale wypasione naleśniki, tyle dobra w jednej sakiewce :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń