Camembert panierowany i pieczone ziemniaczki
Szybka i smaczna propozycja na obiad lub przekąskę. Gratka dla tych, którzy lubią tego typu sery :) Ja bardzo :) Do tego sosik i pychota.
Składniki dla 2 osób:
- 2 serki camembert ( u mnie naturalny)
- bułka tarta
- mąka
- jajko
- przyprawy
Sos chrzanowo - majonezowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- rukola
Ziemniaczki:
- 6-8 ziemniaków
- przyprawy
- oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać, podgotować, pokroić wedle uznania, wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą z oliwek, doprawić i zapiec. Temperatura 180 stopni około 30 minut. Ser camembert przekroić na pół, na osobnych talerzykach przygotować mąkę, jajko i bułkę tartą. Ser można dodatkowo przyprawić. Moczyć po kolei najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec bułce tartej. Piec na rozgrzanej patelni z olejem do momentu, aż skorupka nabierze złotego koloru. Składniki na sos wymieszać, dodać pokrojoną rukolę. U mnie dodatkowo była sałatka z pomidorów, papryki, kukurydzy i czarnych oliwek ( wszystko troszkę posolić, dodać dosłownie troszeczkę oliwy z oliwek, wymieszać) Smacznego :))
Palce lizać! :) Prosto i smacznie, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmmm, same pyszności:)
OdpowiedzUsuń