Sos słodko kwaśny z cukinii do słoików
Witajcie :-) Jak Wam minął weekend ? U mnie sobota jak zwykle pracowita. Robiliśmy sos słodko kwaśny z cukinii. Przyda się, będzie jak znalazł do jakiegoś mięska, makaronu i nie tylko. Jest naprawdę pyszny i aromatyczny. Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię. Cukinie do sosu muszą być młode, nie za duże, takie z miękką skórką. Ja miałam dwa kolory, bo żółtą i zieloną, tak samo paprykę też żółtą i czerwoną. W oryginale jest tylko cukinia zielona, a papryka czerwona, ale dacie to co macie :-). Polecam Wam go bardzo :-) Miłego poniedziałku życzę również :-)
Składniki:
- ok. 2,5 kg młodej cukinii
- 800 g cebuli
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 szklanka (250 ml) octu spirytusowego 10%
- 1 szklanka (250 ml) cukru/ksylitolu
- 1/2 szklanki wody
- 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego
- 4 duże ząbki czosnku
- 1,5 łyżki soli ja dałam himalajską
- 2 łyżki przyprawy do dań włoskich (jak znajdziecie jeśli nie to ja kupiłam i dodałam zioła śródziemnomorskie)
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżki ostrej papryki
- 1/2 łyżki curry
1. Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie plasterki o grubości około 1 cm (nie obieramy jej), paprykę myjemy, kroimy w paski, ja te paski kroiłam jeszcze na pół, cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Tak pokrojone warzywa przekładamy do dużego garnka, zasypujemy solą, potrząsamy garnkiem, żeby sól równomiernie pokryła warzywa, przykrywamy i odstawiamy na 8 godzin (ja odstawiłam na 5 godzin). W tym czasie warzywa mieszamy drewnianą łyżką tak ze dwa, trzy razy. Po upływie podanego czasu, warzywa na sitku i przekładamy ponownie do garnka.
2. Do rondelka dajemy ocet, cukier i wodę. Musimy je zagotować, następnie przelać do warzyw. Dodajemy również czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pamiętajmy o tym, żeby je co jakiś czas mieszać.
3. W miseczce łączymy koncentraty pomidorowe z resztą przypraw. Mieszamy i dodajemy do warzyw. Pamiętajmy, żeby nie dodawać już soli. Wszystko ponownie gotujemy już bez przykrycia około 10 minut.
Gotujący się sos przelewamy do przygotowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.
musi być pyszny do ryżu i kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję sobie. W tym roku mam zamiar zrobić przetwory z cukinii.
OdpowiedzUsuńCukinii mam pod dostatkiem, więc może też zrobię taką do słoików.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny sosik :) Uwielbiam sosy słodko-kwaśne :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie cos dla mnie .
OdpowiedzUsuńkoleżanka właśnie szukała takiego przepisu to jej podeślę:)
OdpowiedzUsuńAle ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDawno mnie tu nie było ale widzę, że jak zawsze prosto i smacznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńSuper ten sos zimą tylko dorzucić mięsko i jest obiad
OdpowiedzUsuńa nie pasteryzujesz sloikow? wlasnie robie sosik :)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy trzeba pasteryzować czy wystarczy gorące słoiki odwrócić i zostawić do ostygnięcia?????
OdpowiedzUsuńNie, nie ma potrzeby pasteryzowania :-)
Usuń