Cytrynowy łosoś z kuskusem Halina i pomidorki koktajlowe
Dziś kolejne testowanie produktów marki Halina , a mianowicie kuskus. W książce Nigelli znalazłam ciekawy przepis na łososia cytrynowego i do tego właśnie kuskus. Łososia uwielbiamy wszyscy, a takiego jeszcze nie jedliśmy, no i z kuskusem też nie. Trzeba było w takim razie robić :) Smak łososia bardzo ciekawy, ryba niezwykle smaczna i soczysta. Przepis troszkę zmodyfikowany.
Składniki dla 4 osób:
- 200g kuskusu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka utartego świeżego imbiru
- 250 ml wrzącej wody
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej
- skórka i sok z 1 małej cytryny
- 1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka
- 300g pomidorków koktajlowych
- 1 większy, albo 4 mniejsze filety z łososia
- 4 łyżki świeżych posiekanych ziół (np. kolendra)
Kuskus przesypać do miski i zalać zimną wodą. Chwilkę namoczyć, następnie kuskus przesypać do żaroodpornej miski lub naczynia, dodać 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i cały utarty imbir. Wymieszać wszystko i zalać wrzątkiem (250ml). Przykryć miskę plastikową folią, luba talerzem i odstawić na chwilę.
Do innej miski wrzucić drobno posiekaną czerwoną cebulkę.
Teraz weź szerokie, płaskie naczynie, na tyle duże, by później zmieścił się w niej łosoś, zetrzyj do niego skórkę z cytryny. Wróć do miski z cebulą i wciśnij do niej sok z cytryny. Do naczynia ze startą skórką z cytryny dodaj pozostałą sól oraz paprykę i wlej łyżkę oliwy. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wrzuć do jeszcze jednej miski, zalej dodatkową łyżeczka oliwy, wymieszaj delikatnie, po czym odstaw na bok. Rozgrzej dużą patelnię. Zanim będzie gorąca, obtocz filety z łososia w misce ze skórką cytrynową, papryką, oliwą i solą ( przed obtoczeniem składniki dobrze wymieszaj). Ułóż filety na gorącej patelni i smaż z każdej strony, zależnie od ich grubości: muszą być w środku soczyste i zachować koralową barwę. W tym czasie odkryj kuskus, który powinien wchłonąć całą wodę, i roztrzep go widelcem. Wrzuć do niego pomidorki oraz cebulę z sokiem z cytryny, po czym dobrze wymieszaj widelcem. Na koniec dodaj posiekana zieleninę, wymieszaj i sprawdź czy nie trzeba go jeszcze dosolić. Nałóż porcje kuskusu na każdy talerz i obok filet z łososia :)
Kuskus opinia: Kasza kuskus marki Halina produkowany jest ze szlachetnych ziaren twardej pszenicy Durum. Poddawana jest wcześniejszemu procesowi gotowania na parze, dzięki czemu czas jej przygotowania jest znacznie krótszy. Rzeczywiście czas przygotowania kaszy jest bardzo szybki, kasza jest bardzo przyjemna w smaku.Kasza jakoś wcześniej nie gościła na naszym stole, ale muszę przyznać ze szkoda. Na pewno będzie teraz gościć częściej, bo jest jeszcze masę propozycja właśnie z kaszą kuskus, których jestem bardzo ciekawa. Super nadaje się do sałatek, drobiu, ryb, rożnego rodzaju deserów. Kaszę polecam :)
Ocena: 5/5
ja poproszę kawałek łososia;)
OdpowiedzUsuńłosoś i kuskus to dobry duet
OdpowiedzUsuń