środa, 1 lutego 2017

Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym



Kolejny przepis na rybkę z książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z dorsza (halibuta)
  • pieprz biały
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia


Filety myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, marynujemy w pieprzu i oprószamy mąką. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sos chrzanowo - orzechowy:

  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki chrzanu
  • 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka suchego piernika (ja nie dałam)


Na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby sos była za gęsty. 

Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z dorsza/halibuta. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) przez 6-8 minut. Od razu podajemy. U mnie z kaszą pęczak :-). Smacznego :-))



14 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna rybka, szczególnie ciekawi mnie sos, bo połączenie chrzanu i orzechów jest raczej niespotykane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham ryby w takim towarzystwie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o porcję tej apetycznej rybki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na sos. Będę musiała wypróbować w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana ALE ZASKOCZYLAS MNIE TYM SOSEM Normalnie mysle teraz jak smakuje bo moja wyobraznia mi chyba nie pracuje Koniecznie musze wyprobowac mala porcje Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam dorsza już zdecydowanie za długo...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy sos! W ogóle ciakawy pomysł :)
    pozdrawiam
    https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. ten sosik mi się podoba :) muszę przyznać, że książkę mam tyle czasu a jeszcze nie wypróbowałam ani jednego przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowa kuchnia :) U nas do gotowania używamy wodę z filtra redox fitaqua , która wzmacnia odporność organizmu, odkwasza organizm i chroni przed chorobami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wykorzystam ten przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...