Ciasto łaciate
Hej :-)) U mnie dziś zaległe ciacho :-). Przepis mama przyniosła od koleżanki z pracy. Lubię je, bo nie jest bardzo słodkie. Takie łaciate rzeczywiście, jedno ciasto to ciasto kruche, a ciemne to ucierane ze śmietaną, do tego delicje, galaretka. Pracochłonne tez nie jest, więc tylko robić :-)). Blaszka 23x33 cm. Polecam i życzę miłego dnia :-))
Składniki ciasto kruche:
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na 1 godzinę do lodówki (powinno po wyjęciu być twarde).
Ciasto ciemne:
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę (najpierw ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać resztę składników. Do tego ciasta musimy teraz zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) ciasto jasne (kruche), po starciu całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po wyjęciu studzimy.
Dodatkowo:
- napar z herbaty (1/2 szklanki), można posłodzić, ale niekoniecznie
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 - 2 budyń śmietankowy (40 g każdy)
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- 2 - 3 opakowania delicji
Połowę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy budyń z cukrem, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Ubijamy z masłem. 2 Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku, studzimy. Placek przekrawamy na pół, nasączamy naparem z herbaty. Jeden płat smarujemy cienko masą budyniową, nakładamy delicje, wylewamy tężejącą galaretkę, na galaretkę dajemy resztę masy i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch możemy zrobić polewę lub zetrzeć czekoladę. Ciasto wkładamy do lodówki.
Jeśli chcielibyście zakupić produkty na to ciasto przez internet, to polecam zapoznać się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl
Jakie bardzo fajne ciasto, w przekroju wygląda fenomenalnie :). Przepis zapisuję i za jakiś czas na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńAż burczy w brzuchu, ale pysznie się prezentuje mniam <3
OdpowiedzUsuńFajne 😊
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia i ciekawy przepis (może wykorzystam go w najbliższym czasie)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńjak tu żyć...przecudna propozycja
OdpowiedzUsuńciacho prezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam nigdzie takiego ciasta, z chęcią zrobię, bo składniki zapowiadają pyszności :)
OdpowiedzUsuńMusi być mega pyszne:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, szkoda, że przez monitor nie mogę porwać kawałka :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńAle cuuuudownie wygląda, mniam !
OdpowiedzUsuńKochana mogłabyś poklikać u mnie w najnowszym poście o TU ? Byłabym wdzięczna :)
Obserwuję.
Pozdrawiam,
PatrisyaStyle
Jeśli jest tak smaczne (w co nie wątpię) jak wygląda, to ja go kupuję w całości. Przepis zapisuję i po powrocie z wakacji upiekę :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pychota:) Zrobię!!!
OdpowiedzUsuńDzięki za propozycje ciasto pyszne troszkę za suche ale następnym razem więcej nasączę.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wyśmienite,wczoraj zrobiłam a dziś został tylko kawałek. Zresztą wszyskie ciasta od Ciebie są pyszne Dzięki za inspiracje . Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis Pozdrawiam Róza
OdpowiedzUsuńPychotka. Zrobiłam teraz na święta wyszło rewelacyjne znikło jako pierwsze ze wszystkich ciast. Jednak trochę je zmodyfikowałam i użyłam dżemu wisniowego i galaretek i delicji wisniowych a na masę budyniową wyłożyłam wydrolowane wiśnie i dopiero przełożyłam drugą częścią ciasta.
OdpowiedzUsuńCzubate łyżki mąki, czy płaskie?
OdpowiedzUsuńPłaskie
UsuńCzubate łyżki mąki, czy płaskie?
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta 😊 już nie mogę się doczekać na efekt końcowy 😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta i już nie mogę się doczekać na efekt końcowy 😊
OdpowiedzUsuńWitam. Właśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta i już nie mogę się doczekać na efekt końcowy
OdpowiedzUsuńZ ciasta kruchego zostają 3 białka, więc można ubić i wymieszać z ciastem ciemnym?
OdpowiedzUsuńCzy to jest przepis na dużą blachę 😊
OdpowiedzUsuńprzeciez pisze jak byk wymiary blaszki
Usuńwitam zrobilam ciasto ,mase zrobiłam z 0,5 l mleka bo uznałam od razu ze bedzie za mało i dałam ciasto połowe masy na to delicje -3 rozpuszczone galaretki-na to krakersy -druga połowa masy i druga połowa ciasta.Wyglada obłednie ale jak dla mnie strasznie to ciasto cienkie .Nie wiem moze to ciemne gdyby zrobił z półtorej porcji????
OdpowiedzUsuńwitam, ciasto przepyszne, robiłam wg. Pani przepisu. Jednak miałam problem z połączeniem ciasta jasnego z ciemnym, ponieważ od razu całość mi opadła:( Choć ładnie wyrósł..jednak wydaje mi się ze mógłby być bardziej pulchny. Czy mogłaby mi Pani dać jakieś rady jak je łączyć zeby od razu nie opadły białka , oraz jak je piec: góra dół czy termoobieg.?
OdpowiedzUsuńNajlepiej wszystko po dodaniu ubitych białek wymieszać albo drewnianą łyżką, albo tak ja jak delikatnie mikserem na najniższych obrotach. Mnie ta druga opcja wychodzi lepiej i robię to mikserem. Jeśli chodzi o pieczenia, to jak nie piszę to zawsze jest opcja: dół. Może Pani po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na kilka minut, żeby wyrównała się temp. wtedy też nie powinno opaść.
UsuńW opisie nie ma nic o ubijaniu białek. "Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę." To należy oddzielić żółtka, a białka ubić?
UsuńMożna oczywiście oddzielić i ubić osobno. Można też od razu dać całe jajka i ubijać z cukrem około 7-8 minut na najwyższych obrotach. Masa wtedy powinna potroić swoją objętość.
UsuńPyszne ciasto! Zrobiłam na mniejszej blaszce, 23 x 28 bodajże i wyszło idealne! Myślę, że warto zaznaczyć w przepisie, że potrzebne są co najmniej dwa opakowania delicji. Przypadkiem zupełnie kupiłam takie podwójne i starczyło co do ostatniego ciastka.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie za bardzo kusisz...
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędne :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam i jest pyszne. Ja robiłam podwójną masę budyniową i mi poszły 3 opakowania delicji, może większa blacha.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre i nie za słodkie robiłam na blaszy 24x24, zamiast herbaty użyłam soku malinowego 😊
OdpowiedzUsuńA co z dżemem brzoskwiniowym, jest na liście produktów a nie widzę żeby był uwzględniony w przepisie??
OdpowiedzUsuńDżem jest w składnikach ciasta ciemnego. Piszę, wszystkie składniki wymieszać, czyli dżem też jest w tych składnikach :-)
UsuńPycha ciacho, dzięki!
OdpowiedzUsuńRobiłam. Jest przepyszne
OdpowiedzUsuńWitam, chcę zrobić ciasto łaciate, przepis wydaje się super. Mam tylko wątpliwości co do ciasta ciemnego czy wkładamy wszystkie składniki do miski i mieszamy? Czy jest jakaś kolejność ubijania? Śmietana 18 gęsta czy np. Łaciata? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto pychotka, sama nie robiłam, ale próbowałam:) na pewno je zrobię też sama.pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńHej! Mieszkam w Rosji i nie znam polskiego. Tłumaczenie jest wykonywane przez Google. Dzięki za przepis! Chcę ugotować twoje ciasto, ale nie rozumiałem, jak je pokroić: na długość czy na grubość?
OdpowiedzUsuńWitam,zrobilam w piatek Twoje ciasto, jest przepyszne, moje smaki...na pewno będę je częściej piekła. Dziekuje za wspaniała przepis. Pozdrawiam z Worms
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, chyba w weekend sam zrobię.
OdpowiedzUsuń