Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym
Kolejny przepis na rybkę z książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z dorsza (halibuta)
- pieprz biały
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Filety myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, marynujemy w pieprzu i oprószamy mąką. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Sos chrzanowo - orzechowy:
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki chrzanu
- 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych
- sól
- biały mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka suchego piernika (ja nie dałam)
Na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby sos była za gęsty.
Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z dorsza/halibuta. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) przez 6-8 minut. Od razu podajemy. U mnie z kaszą pęczak :-). Smacznego :-))
Brzmi bardzo kusząco
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna rybka, szczególnie ciekawi mnie sos, bo połączenie chrzanu i orzechów jest raczej niespotykane :)
OdpowiedzUsuńkocham ryby w takim towarzystwie <3
OdpowiedzUsuńjaki pyszny sos;)
OdpowiedzUsuńProszę o porcję tej apetycznej rybki. :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na sos. Będę musiała wypróbować w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńKochana ALE ZASKOCZYLAS MNIE TYM SOSEM Normalnie mysle teraz jak smakuje bo moja wyobraznia mi chyba nie pracuje Koniecznie musze wyprobowac mala porcje Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie jadłam dorsza już zdecydowanie za długo...
OdpowiedzUsuńCiekawy sos! W ogóle ciakawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/
ten sosik mi się podoba :) muszę przyznać, że książkę mam tyle czasu a jeszcze nie wypróbowałam ani jednego przepisu :(
OdpowiedzUsuńZdrowa kuchnia :) U nas do gotowania używamy wodę z filtra redox fitaqua , która wzmacnia odporność organizmu, odkwasza organizm i chroni przed chorobami.
OdpowiedzUsuńciekawy sosik :)
OdpowiedzUsuńWykorzystam ten przepis na pewno :)
OdpowiedzUsuńdorsz kojarzy mi się z morzem :D świetna rybka
OdpowiedzUsuń