Ciasto bakaliowe, kolorowe :)
Ciasto od mojej mamy, która piecze wyśmienite placuszki. Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji" Jest wysoki, bo składa się z aż 4 placków: kakaowego, orzechowego, kokosowego i zwykłego biszkoptu, do masy dodane pokrojone brzoskwinie i mandarynki z puszki. Na wierzchu polewa czekoladowa i posypane to wszystko kokosem. Ciasto jest bardzo smaczne i reprezentatywne. Trochę trzeba się przy nim napracować, ale warto. Blaszka 23x33 cm.
Składniki biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut.
Składniki biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżki cukry
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować ciasto jak na biszkopt jasny. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
Składniki ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 20 dag orzechów krojonych
- 20 dag cukru kryształu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Następnie dodajemy po kolei resztę składników i delikatnie mieszamy. Piec w 180 stopniach 30-40 minut.
Składniki ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 20 dag kokosu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki soku z cytryny
Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Delikatnie wymieszać. Piec w temp 160-180 stopni około 30-40 minut.
Masa:
- 10 żółtek
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 15 łyżek cukru kryształu ( jak ktoś chce mniej słodkie spokojnie wystarczy 10)
- 2 kostki margaryny lub masła
- 1-2 łyżeczki kakao
- brzoskwinie z puszki
- mandarynki z puszki
W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem. Jak mleko zacznie się gotować dodać roztrzepane żółtka z mąkami i ugotować budyń. Margarynę utrzeć dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na 3 części:
do 1 części dodajemy kakao
do 2 części dodajemy pokrojone mandarynki
do 3 części dodajemy pokrojone brzoskwinie
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa z mandarynkami - ciasto kokosowe - masa kakaowa - ciasto orzechowe - masa z brzoskwiniami - biszkopt jasny - polewa czekoladowa
Mam tę książkę i na takie ciasto nawet ja bym się skusiła:) mandarynki w puszce? gdzie takie cudo znajdę?!:(
OdpowiedzUsuńW każdym hipermarkecie powinny być. Ja kupiłam w Realu.
Usuńte Twoje ciasta zawsze kuszą:)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho, jakie bogactwo smaków :)
OdpowiedzUsuńPiękne to ciasto, całe naszpikowane pysznymi owocami, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńładny składaniec:)
OdpowiedzUsuńWyglada super,pracochlonne,ale pyszne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo, takie warstwowe, podoba mi się.
OdpowiedzUsuńi smaki moje, pyszne!
Twoje ciasta są obłędne:)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo reprezentacyjne, wygląda niemal jak tort :)
OdpowiedzUsuńWykorzystałam ten przepis do tortu. Wyszedł przepyszny, wszystkim smakował. Gorąco polecam! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńciasto jest mEEga pyszne przepis jest sprawdzony ,i ciach napewno wyjdzie .kamila
OdpowiedzUsuńczy orzechy maja byc drobno pokrojone czy zmielone? i jakie orzechy pani uzyla? wloskie, laskowe a moze jakies inne?
OdpowiedzUsuńOrzechy włoskie drobno pokrojone, można zmielić jak Pani woli :)
UsuńFajne ciasto, ale drogie i pracochłonne
OdpowiedzUsuńTorcik przepyszny🎂polecam
OdpowiedzUsuńCzy placki nie sa za suche czy moze je czyms ponczujesz?
OdpowiedzUsuńJeśli wyjdą za suche to zawsze można zrobić poncz do nasączenia: najprostszy to woda, odrobina cukru i sok z cytryny. Ja swoich nie nasączałam niczym :-)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńChciałabym zapytać czy istnieje możliwość upieczenia blatów do ciasta jednego dnia i przełożenia ich na drugi bądź trzeci dzień? Jeśli tak to jak należy je zabezpieczyć żeby nie utraciły swojej świeżości i aromatu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Oczywiście, że można. Ja tak piekę i nakrywam ściereczką. Przed przełożeniem można zawsze blaty nasączyć herbatą lub wodą z cytryną i cukrem.
UsuńDzień dobry. Kostka maragryny lub masła to 200 g czy 250g?
OdpowiedzUsuń