Ciasto francuskie z warzywami



Hej :-)) Ogórasy zrobiłam :-)) Zeszło prawie cały dzień, ale pyszne są i będzie zapas na zimę jak znalazł :). W tym roku robiłam tylko te z musztardą i curry, które bardzo wszystkim smakowały. Musztardowe robiłam już wcześniej, a te drugie w tamtym roku zrobiłam chyba ze 3 słoiczki na próbę i okazały się bardzo smaczne i teraz zrobiłam więcej. Wy zrobiłyście/liście już ??? Teraz o cieście trochę ;)), tak na szybko, na kolację z tego co było w lodówce, bo do sklepu mi się nie chciało iść ;). Jak dodatek cukinia, biała papryka, kukurydza, marchewka, zielenina i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Ja robiłam z jednego ciasta, jeśli, dzieliłam go na 3 części, jeśli potrzebujecie więcej porcji, to składniki trzeba zwiększyć. Smakowite to było więc polecam :-)). Miłego dzionka :))

Składniki: 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • mała cukinia
  • 1 większa marchewka
  • kukurydza
  • papryka
  • cebulka razem z cybuchami
  • natka pietruszki
  • suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką
  • jajko


Ciasto dzielimy na 3 części, końce nacinamy (zdjęcie poniżej). Warzywa kroimy i układamy na ciasto, posypujemy suszonymi pomidorami i zawijamy. Jajko wbijamy do kubka, roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nim ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Podajemy na gorąco :))





8 komentarzy:

  1. Szybkie i proste danie i można wykorzystać sezonowe warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na smaczną przekąskę, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie i szybko :) a ogórasów nie robię, bo zawsze mam od mamy, za to robię dżemy i sosy na bazie warzyw, by w zimę tylko móc otworzyć słoik i obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smakowicie :) takie obiadki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co do ciasta to mam pytanie - nie wypuszczało Ci ono tłuszczu? Bo ja zawsze mam z tym problem :(

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo smakowite! dawno ciasta francusiego nie jadłam, trzeba to zmienić! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pakieciki na bogato. A jaka śliczna plecionka na nich. Bardzo wypracowane i pewnie pyszne. Uwielbiam dania z ciasta francuskiego. A Ty zrobiłaś i pysznie i kolorowo i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger