wtorek, 13 sierpnia 2013

Ogórasy w zalewie curry



Zrobiłam ostatnio kilka słoiczków ogórków na zimę. Jedne w zalewie właśnie curry, a drugie w zalewie musztardowej. Dziś te w zalewie curry. Widziałam wpisy po blogach i zachwalanie, że są pyszne. Nigdy jeszcze ich nie próbowałam, a curry lubię więc w końcu trzeba. Przepis pochodzi z bloga moje pasje . Mnie zalewy wystarczyło na cztery takie słoiczki jak na zdjęciu.

Składniki:
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 1/4 szkl. octu 10%
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki soli

Dodatkowo:
  • papryka czerwona
  • ogórki gruntowe
  • cebula

Ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Składniki z zalewy zagotować. Do każdego słoiczka powkładać po 2-3 kawałeczki obranej papryki i  po kawałeczku cebuli. Następnie powkładać ciasno ogórki. Zalać zalewą i pasteryzować ok 5 min.


7 komentarzy:

  1. zalewa curry? Ale połączenie, z chęcią bym spróbowała, 1szy raz się z takim spotykam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm.... takie słoiki wyciągane zimową porą, otwierane z ciekawością:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedys robiłam, nawet nam smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W musztardowej zrobiłam, a ta curry mnie bardzo nęci;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne słoiczki :) będą wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam i potwierdzam, że są pyszne, choć nigdy nie robiłam. Musztardowe mama kiedyś robiła, ale u nas jakoś nie szły;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam w tamtym roku, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...