środa, 14 sierpnia 2013

Ogórki w zalewie musztardowej



Te ogórki strasznie lubi moje dziecko. Jak by go zostawił z pełnym słoikiem i nie przypilnował, to zjadłby wszystko. Nam również one bardzo smakują i robimy ich już od dłuższego czasu. Przepis kiedyś dała mi koleżanka. Z podanej zalewy wyszło mi sześć słoiczków jak na zdjęciu.

Składniki na zalewę:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 litr wody
  • 3-4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ok. 2 kg. ogórków

Wodę gotujemy z cukrem, solą i octem. Jak się nam zagotuje odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i ciasno wkładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka dajemy 3 ziarenka ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.


7 komentarzy:

  1. lepszych ogórków nie jadłam nigdy!
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je, moja teściowa je robi, daj mi słoik, a już go nie zobaczysz ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem mistrzem słoiczkowych zapasów, ale moi Rodzice już tak. Muszę podsunąć taki przepis, niech mi zrobią:p

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! :) Smaczna alternatywa dla kiszonych ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia takie robi. Są pyszne. Ale i tak kiszone najlepsze;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do siebie na konkurs "WARZYWA I OWOCE W ROLI GŁÓWNEJ" do wygrania super nagrody- książki oraz produkty KUPIEC. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
    http://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  7. 31 szk cukru ?????????

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...