Ogórki w zalewie musztardowej
Te ogórki strasznie lubi moje dziecko. Jak by go zostawił z pełnym słoikiem i nie przypilnował, to zjadłby wszystko. Nam również one bardzo smakują i robimy ich już od dłuższego czasu. Przepis kiedyś dała mi koleżanka. Z podanej zalewy wyszło mi sześć słoiczków jak na zdjęciu.
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 litr wody
- 3-4 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ok. 2 kg. ogórków
Wodę gotujemy z cukrem, solą i octem. Jak się nam zagotuje odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i ciasno wkładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka dajemy 3 ziarenka ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.
lepszych ogórków nie jadłam nigdy!
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
uwielbiam je, moja teściowa je robi, daj mi słoik, a już go nie zobaczysz ;D
OdpowiedzUsuńNie jestem mistrzem słoiczkowych zapasów, ale moi Rodzice już tak. Muszę podsunąć taki przepis, niech mi zrobią:p
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! :) Smaczna alternatywa dla kiszonych ;P
OdpowiedzUsuńMoja babcia takie robi. Są pyszne. Ale i tak kiszone najlepsze;d
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs "WARZYWA I OWOCE W ROLI GŁÓWNEJ" do wygrania super nagrody- książki oraz produkty KUPIEC. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
OdpowiedzUsuńhttp://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/
31 szk cukru ?????????
OdpowiedzUsuń