Ciasto krówka
Hej :)) Jak zobaczyłam to ciasto to dosłownie miałam ślinotok ;) Przeczytałam przepis, stwierdziłam dość proste i zrobiłam. Ciasto rzeczywiście rewelacyjne. Ciasto miodowe a w środku masa z ubitej śmietany kremówki, do której dodajemy galaretkę cytrynową, na wierzchu karmel i orzechy. W oryginalnym przepisie karmelu miała być cała puszka, ale dla mnie to za dużo i dałam tyle, żeby pokryć ciasto i żeby orzechy sie trzymały. Inspiracja znalazłam tutaj. Blaszka 24x34cm.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- 16 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią u mnie Skworcu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki (ja użyłam 30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 g orzechów włoskich
- kajmak ( 1 puszka ja dałam dużo mniej)
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, miód, oba cukry i sodę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i pieczemy obie osobno. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 10-15 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Czekamy, aż ostygnie i zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i zimną tężejącą galaretkę. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Na pierwszy placek wykładamy masę, przykrywamy drugim. Kajmak podgrzewamy w rondelku z wodą. Rozsmarowujemy na ciasto i na koniec posypujemy orzechami :)
Ale mi się zachciało takiego ciasta. Kiedyś, gdzieś...widziałam to ciasto. Skradnę Ci przepis i koniecznie musze zrobić, bo mi język ucieknie :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na te zdjęcia to ja dostałam ślinotoku. Idealne warstwy! Całe ciacho idealne :)
OdpowiedzUsuńwarstwy tak równe, że chyba linijką można mierzyć :)
OdpowiedzUsuńz taką masą jeszcze się nie spotkałam.. ale powiem Ci: dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie, a ten wierzch <3 <3
Ależ to ciasto wygląda pysznie! Idealnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPyszności. Miałam kiedyś okazję jeść to ciacho :-) przepis sobie zapisuje :-) i zabieram kawałek ciasta :-)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne ciasto. Krówki jeszcze nie robiłam, i mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, rzeczywiście aż ślinka leci na jego widok :) Porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńPYSZNOŚCI!! ZAPISUJĘ. A ZAPRASZAM NA CIASTO Z PIERNICZKAMI :
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-pierniczkami-wg-anastazji.html
Uwielbiam to ciasto, od samego patrzenia aż robię się głodna :)
OdpowiedzUsuńKostka idealna :D
OdpowiedzUsuńale perfekcyjnie wygląda !
OdpowiedzUsuńPyszny ,oj miodowe ,muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krówkę :) Twoja kostka wygląda jak z prawdziwej cukierni !
OdpowiedzUsuńciacho w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńAle ładne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, chętnie ustawię się w kolejce po kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPyszności! A kostka równiusieńka :)
OdpowiedzUsuńale cudeńko, moje smaki zdecydowaniee :-))
OdpowiedzUsuńPycha! Mogę kawałeczek? Aż mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale !! Jeszcze takiego ciacha nie piekłam i muszę to nadrobić!
OdpowiedzUsuńRaczej unikam słodyczy, szczegółnie ciast, ale to niera robię i uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńciasto już się piecze jestem ciekawa jak będzie smakować :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło idealne, ale co z tego jak placki są suche jak wiór:(
OdpowiedzUsuńPiekłam je tylko 20min a mimo to wyszły strasznie suche.
Widocznie coś zostało nie do końca zrobione tak jak trzeba. Ja ciasto piekłam kilka razy i zawsze wychodziło miękie.
Usuńte proporcję są na blaszkę o jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne , piekłam na święta i wszyscy byli zachwyceni aż się rozpływało w ustach. ciasto było bardzo miękkie .
OdpowiedzUsuńPolecam
Placki piekłam 8 minut .
OdpowiedzUsuńCiasto upiekłam na mojej mamy urodziny i wszyscy byli bardzo zadowoleni.
OdpowiedzUsuńczym można zastapić galaretkę? czy bez galaretki by nie wyszło?
OdpowiedzUsuńCzy mozna użyć sztucznego miodu?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCiasto wyszło mi bardzo twarde ;( czy po przyłożeniu zmięknie ?
OdpowiedzUsuńTak ciasto mięknie tak jak miodownik na drugi, trzeci dzień.
UsuńMożna prosić wymiary blaszki. Mała czy duża?
OdpowiedzUsuńZnalazłam wymiary blaszki :)
OdpowiedzUsuńA ja to nie rozumiem, jakim cudem z takich proporcji, maja wyjsc az dwa placki o takich wymiarach. Nierealne, musialam wszystko pozmieniac 🤷♀️
OdpowiedzUsuńNormalnie, ja zawsze robię z tego przepisu i dwa placki wychodzą idealne.
UsuńA czy zamiast kajmaku w puszcze może być kajmak w tubce?
UsuńOczywiście.
UsuńA zamiast kajmaku w puszcze może być kajmak w tubce
OdpowiedzUsuńPiekłam je pół godziny na 180 i wyszło twarde jak skała po ostygnięciu. Proszę zmoderować przepis bo przekłamany
OdpowiedzUsuń