Ciasto krówka



Hej :)) Jak zobaczyłam to ciasto to dosłownie miałam ślinotok ;) Przeczytałam przepis, stwierdziłam dość proste i zrobiłam. Ciasto rzeczywiście rewelacyjne. Ciasto miodowe a w środku masa z ubitej śmietany kremówki, do której dodajemy galaretkę cytrynową, na wierzchu karmel i orzechy. W oryginalnym przepisie karmelu miała być cała puszka, ale dla mnie to za dużo i dałam tyle, żeby pokryć ciasto i żeby orzechy sie trzymały. Inspiracja znalazłam tutaj. Blaszka 24x34cm.


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 16 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią u mnie Skworcu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru



Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki (ja użyłam 30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 g orzechów włoskich
  • kajmak ( 1 puszka ja dałam dużo mniej)



Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, miód, oba cukry i sodę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i pieczemy obie osobno. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 10-15 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.


Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Czekamy, aż ostygnie i zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i zimną tężejącą galaretkę. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Na pierwszy placek wykładamy masę, przykrywamy drugim. Kajmak podgrzewamy w rondelku z wodą. Rozsmarowujemy na ciasto i na koniec posypujemy orzechami :)


43 komentarze:

  1. Ale mi się zachciało takiego ciasta. Kiedyś, gdzieś...widziałam to ciasto. Skradnę Ci przepis i koniecznie musze zrobić, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na te zdjęcia to ja dostałam ślinotoku. Idealne warstwy! Całe ciacho idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. warstwy tak równe, że chyba linijką można mierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z taką masą jeszcze się nie spotkałam.. ale powiem Ci: dla mnie bomba!
    Prezentuje się wyśmienicie, a ten wierzch <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to ciasto wygląda pysznie! Idealnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności. Miałam kiedyś okazję jeść to ciacho :-) przepis sobie zapisuje :-) i zabieram kawałek ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie apetyczne ciasto. Krówki jeszcze nie robiłam, i mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, rzeczywiście aż ślinka leci na jego widok :) Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. PYSZNOŚCI!! ZAPISUJĘ. A ZAPRASZAM NA CIASTO Z PIERNICZKAMI :
    POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-pierniczkami-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to ciasto, od samego patrzenia aż robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny ,oj miodowe ,muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam krówkę :) Twoja kostka wygląda jak z prawdziwej cukierni !

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciacho, chętnie ustawię się w kolejce po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności! A kostka równiusieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale cudeńko, moje smaki zdecydowaniee :-))

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha! Mogę kawałeczek? Aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda doskonale !! Jeszcze takiego ciacha nie piekłam i muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  18. Raczej unikam słodyczy, szczegółnie ciast, ale to niera robię i uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto już się piecze jestem ciekawa jak będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wyszło idealne, ale co z tego jak placki są suche jak wiór:(
    Piekłam je tylko 20min a mimo to wyszły strasznie suche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie coś zostało nie do końca zrobione tak jak trzeba. Ja ciasto piekłam kilka razy i zawsze wychodziło miękie.

      Usuń
  21. te proporcję są na blaszkę o jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto pyszne , piekłam na święta i wszyscy byli zachwyceni aż się rozpływało w ustach. ciasto było bardzo miękkie .

    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  23. Placki piekłam 8 minut .

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto upiekłam na mojej mamy urodziny i wszyscy byli bardzo zadowoleni.

    OdpowiedzUsuń
  25. czym można zastapić galaretkę? czy bez galaretki by nie wyszło?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy mozna użyć sztucznego miodu?

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto wyszło mi bardzo twarde ;( czy po przyłożeniu zmięknie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ciasto mięknie tak jak miodownik na drugi, trzeci dzień.

      Usuń
  28. Można prosić wymiary blaszki. Mała czy duża?

    OdpowiedzUsuń
  29. Znalazłam wymiary blaszki :)

    OdpowiedzUsuń
  30. A ja to nie rozumiem, jakim cudem z takich proporcji, maja wyjsc az dwa placki o takich wymiarach. Nierealne, musialam wszystko pozmieniac 🤷‍♀️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalnie, ja zawsze robię z tego przepisu i dwa placki wychodzą idealne.

      Usuń
    2. A czy zamiast kajmaku w puszcze może być kajmak w tubce?

      Usuń
  31. A zamiast kajmaku w puszcze może być kajmak w tubce

    OdpowiedzUsuń
  32. Piekłam je pół godziny na 180 i wyszło twarde jak skała po ostygnięciu. Proszę zmoderować przepis bo przekłamany

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger