Ciasto francuskie z warzywami
Hej :-)) Ogórasy zrobiłam :-)) Zeszło prawie cały dzień, ale pyszne są i będzie zapas na zimę jak znalazł :). W tym roku robiłam tylko te z musztardą i curry, które bardzo wszystkim smakowały. Musztardowe robiłam już wcześniej, a te drugie w tamtym roku zrobiłam chyba ze 3 słoiczki na próbę i okazały się bardzo smaczne i teraz zrobiłam więcej. Wy zrobiłyście/liście już ??? Teraz o cieście trochę ;)), tak na szybko, na kolację z tego co było w lodówce, bo do sklepu mi się nie chciało iść ;). Jak dodatek cukinia, biała papryka, kukurydza, marchewka, zielenina i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Ja robiłam z jednego ciasta, jeśli, dzieliłam go na 3 części, jeśli potrzebujecie więcej porcji, to składniki trzeba zwiększyć. Smakowite to było więc polecam :-)). Miłego dzionka :))
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- mała cukinia
- 1 większa marchewka
- kukurydza
- papryka
- cebulka razem z cybuchami
- natka pietruszki
- suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką
- jajko
Ciasto dzielimy na 3 części, końce nacinamy (zdjęcie poniżej). Warzywa kroimy i układamy na ciasto, posypujemy suszonymi pomidorami i zawijamy. Jajko wbijamy do kubka, roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nim ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Podajemy na gorąco :))
Szybkie i proste danie i można wykorzystać sezonowe warzywa.
OdpowiedzUsuńpiszę się na porcję:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na smaczną przekąskę, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńpysznie i szybko :) a ogórasów nie robię, bo zawsze mam od mamy, za to robię dżemy i sosy na bazie warzyw, by w zimę tylko móc otworzyć słoik i obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńProsto i smakowicie :) takie obiadki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńCo do ciasta to mam pytanie - nie wypuszczało Ci ono tłuszczu? Bo ja zawsze mam z tym problem :(
OdpowiedzUsuńooo smakowite! dawno ciasta francusiego nie jadłam, trzeba to zmienić! :D
OdpowiedzUsuńTakie pakieciki na bogato. A jaka śliczna plecionka na nich. Bardzo wypracowane i pewnie pyszne. Uwielbiam dania z ciasta francuskiego. A Ty zrobiłaś i pysznie i kolorowo i pięknie :)
OdpowiedzUsuń