piątek, 20 maja 2016

Kaszotto, pęczotto z chorizo i warzywami



Hej :)) Dawno nie było, a ja kaszę pęczak uwielbiam. Ogólnie lubię kasze, ale tą jakoś wyjątkowo. W takiej formie to już w ogóle ;))). Tym razem z chorizo, oliwkami, cukinią, marchewką, suszonymi pomidorami i dużą ilością natki pietruszki :) Wyszło troszkę na ostro, bo mąż nie popatrzył i chorizo kupił ostre, ale smakowało super, nawet młody nie narzekał, a myślałam, że jak tylko spróbuje to będzie po jedzeniu ;) Miłego piątku Wam życzę :))

Składniki:

  • 150 - 200 g kaszy pęczak
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne)
  • kiełbasa chorizo
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • oliwki zielone
  • suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła


Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażam wcześniej pokrojone warzywa, po czym przekładam je do miseczki. Cebule kroję w kosteczkę, wrzucam na patelnię, dodaje jeszcze odrobinkę masła. Kaszę płuczę pod ciepłą wodą, jak cebula się zeszkli wrzucam na patelnię, prażę tak około 2 minuty, po czym wlewam wino. Jak kasza wchłonie wino, to porcjami dolewam bulion, dusze pod przykryciem. Jak kasza wchłonie bulion to dolewam po raz kolejny (dzielę sobie go tak na 3 razy). Po dodaniu ostaniej porcji bulionu wrzucam do kaszy warzywa, dodaję kurkumę i pokrojone w plasterki chorizo. Mieszam, na samym końcu wrzucam pokrojoną natkę pietruszki. Gotowe :)))



10 komentarzy:

  1. Też bardzo lubię jeść różne kasze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda, bardzo lubię takie pyszne mieszanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka mi pociekła, bo uwierz mi, że to są absolutnie moje klimaty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pęczak to moja ulubiona kasza:)

    OdpowiedzUsuń
  5. będę dzisiaj robiła! :) akurat mam chorizo i zastanawiałam się co z niego wyczarować, a nie miałam pomysłu na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...