piątek, 21 sierpnia 2015

Kotleciki jaglane z cukinią



Hej :)) Mało mnie coś ostatnio, ale jakiś ciężki miesiąc mam. Obiecuję poprawę, mam nadzieję, że nastąpi to już, ale zobaczymy ;). Tym razem u mnie kotleciki zrobione z tego co miałam w domu he, miałam lenia i nie chciało mi się iść do sklepu :)) Kasza jaglana, do tego cukinia, dużo natki pietruszki, cebula, czosnek, jajko i wyszły smaczne kotleciki. Takie na szybko :)) Udanego weekendu Wam życzę :))


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki wody
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • natka pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól różowa
  • olej kokosowy do smażenia



Kaszę przepłukałam, żeby pozbyć się goryczki. Wrzuciłam do rondelka, dodałam dwie szklanki wody i gotowałam do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Zostawiłam do ostudzenia. Cukinię starłam na tarce, zasoliłam i odstawiłam na jakieś 15 minut, po tym czasie odcisnęłam wodę. Cukinię wrzuciłam do miski, do której dodałam jajko, pokrojoną na drobno cebulę, czosnek, natkę pietruszki i na końcu dodałam kaszę. Wszystko doprawiłam solą, dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, formowałam kotleciki, które smażyłam do momentu, aż ładnie się zrumieniły. 



33 komentarze:

  1. ojej, narobiłaś mi smaka! Coś pysznego, a niedługo zbliża się pora szykowania obiadku. Zainspiruję się przepisem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotlety to jest super pomysł.Smak jest wyjątkowy i wyróżnia się ze względu na tę pyszną cukinię w składzie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie robi się podobne z cukinii właśnie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, az sie glodna zrobilam. :) Pysznie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyglądają. Ja lubię jaglaną kaszę, więc myślę, że takie kotleciki też by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają ślicznie! Muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię kotlety z wszelkich kasz :) z jaglanej też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj super propozycja dla mnie :) Kotleciki pięknie i apetycznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na kotleciki :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie moje smaki. Wspaniałe kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają tak apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne są te kotleciki, a na dodatek bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wiem, że jest 1:30 w nocy, ale muszę to powiedzieć - JA CHCĘ KOTLECIKA !!! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają pięknie, ale moja rodzinka nie przepada za kaszą jaglaną. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj jadłam kotleciki, ale z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z jaglanej kotletów nie robiła, a to chyba błąd. Twoje wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Beatko pomysł świetny-zapisuję,będę smażyć:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Prosto i smaczne, daje się zaprosić na Twój obiad...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo apetyczne kotleciki! Lubię takie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba wypróbuję, chociaż ostatnio tak nie chce mi się gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jadłam kotlety jaglane z kapustą i pieczarkami, z cukinią jeszcze nie ....na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. czekam na cukiniową dostawę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wyglądają super, ale cukinia to chyba jedyne z warzyw, które mi jakoś przestało smakować :O

    OdpowiedzUsuń
  24. Oooo takiej wersji nigdy nie robiłam, świetne ! :) Kaszę jaglaną można na prawdę wykorzystać na wieeele sposobow :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajny przepis, ale mi nie wyszły kotleciki :( Podczas smażenia kotleciki się rozpadały, prawie niemożliwością było je przewracać. Pierwszą stronę smażyło mi się ok, za to podczas smażenia drugiej zaczynała robić się "breja" :( Co mogło być nie tak? za dużo cukini, czy kasza zbyt rozgotowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za dużo, albo za słabo cukinia odciśnięta, bo ona ma bardzo dużo wody. No u mnie spokojnie można było przewrócić.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...