Kasza jaglana z chorizo, oliwkami i cukinią
Hej :)) U mnie dzisiaj danie na szybko, trzeba było zrobić małe sprzątanie lodówki, zostało kawałek chorizo, cukinii, kilka oliwek, a musiałam zrobić coś na szybko. Dawno tez nie było żadnej kaszy, bo mój młody tylko ziemniaczki i ziemniaczki z koperkiem, bo młode i tak jakoś mu posmakowały. Ja się już za kaszą jaglaną stęskniłam, więc zostało po mojemu ;)). Miłego wtorku Wam życzę :)))
Składniki na 3 porcje:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- chorizo
- 1/2 cukinii
- kilka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- kurkuma
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Kaszę wrzucam na sitko, przepłukuję chwile pod wodą, żeby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewam 2 szklanki wody i wrzucam kaszę. Gotuję do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Co jakiś czas mieszam. Cukinię, oliwki kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cukinię, dodaję czosnek i chwilkę smażę, dodaję pokrojone w plasterki chorizo i oliwki. W międzyczasie kroje natkę pietruszki, wrzucam do reszty. Na patelnię daję ugotowaną kaszę jaglaną, kurkumę (dosłownie troszkę), doprawiam solą, pieprzem i mieszam. Przekładam do miseczek, posypuję jeszcze dodatkowo natką pietruszki :)
jak ja lubię chorizo,muszę spróbować takiej kombinacji:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie:)chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, choć u mnie by reszta marudziła trochę :D.
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale nie przepadam za kaszą jaglaną w słonych potrawach.
OdpowiedzUsuńAle taka miseczka na obiadek idealna :)
Super danie, tylko te oliwki... Nie przepadam ale prezentuje się bosko;0
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńja też lubię młode ziemniaczki z koperkiem. Ale kaszę również. Twój obiad wyszedł wspaniale. Cukinia, oliwki, czosnek to jest to co lubię :)
OdpowiedzUsuńpyszna odmiana od ziemniaczków z koperkiem :)
OdpowiedzUsuń