poniedziałek, 8 października 2012

Camembert panierowany i pieczone ziemniaczki



Szybka i smaczna propozycja na obiad lub przekąskę. Gratka dla tych, którzy lubią tego typu sery :) Ja bardzo :) Do tego sosik i pychota.

Składniki dla 2 osób:
  • 2 serki camembert ( u mnie naturalny)
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • przyprawy

Sos chrzanowo - majonezowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • rukola

Ziemniaczki:
  • 6-8 ziemniaków
  • przyprawy
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, podgotować, pokroić wedle uznania, wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą z oliwek, doprawić i zapiec. Temperatura 180 stopni około 30 minut. Ser camembert przekroić na pół, na osobnych talerzykach przygotować mąkę, jajko i bułkę tartą. Ser można dodatkowo przyprawić. Moczyć po kolei najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec bułce tartej. Piec na rozgrzanej patelni z olejem do momentu, aż skorupka nabierze złotego koloru. Składniki na sos wymieszać, dodać pokrojoną rukolę. U mnie dodatkowo była sałatka z pomidorów, papryki, kukurydzy i czarnych oliwek ( wszystko troszkę posolić, dodać dosłownie troszeczkę oliwy z oliwek, wymieszać) Smacznego :))

   




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...