Bułeczki z pesto z bazylii



Dzień dobry :-) Dziś już piątek, zleciał ten tydzień szybciutko. U mnie przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z pesto z bazylii. Robi się je szybko, a z pesto smakują rewelacyjnie. Najlepsze cieplutkie, ale na zimno też super. Oczywiście na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku. Polecam i miłego piątku wszystkim życzę :-)

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 słoiczek Pesto Genovese Ponti 
  • 1 jajko


1. Jeśli robimy bułeczki ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn: Do miseczki dajemy cukier, rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, mieszamy i dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy na 10 minut ściereczką. 
2. Jeśli robimy z suchych drożdży to na stolnicę lub do misy robota przesiewamy mąkę dodajemy sól, cukier, suche drożdże, mieszamy, dodajemy mleko i oliwkę, zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. U mnie około 15 minut.
Jeśli robimy z drożdży świeżych to mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn i pozostałe mleko, zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut. Ma podwoić swoją objętość.
4. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto wyrabiamy kilka minut, dzielimy na pół. Wałkujemy na kształt podobny do prostokąta ;-) Na jedną połowę wykładamy połowę słoiczka pesto i rozsmarowujemy za pomocą łyżki. Teraz część nie posmarowaną nakładamy na posmarowaną (składamy na pół).
5. Za pomocą ostrego noża kroimy paski o szerokości 1,5-2 cm.
6. Bierzemy do ręki, zwijamy w i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, pamiętając o odstępach.  Zostawiamy na około 10 minut, żeby ciut podrosły. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
7. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) około 15-17 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :-)







18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pesto, więc te bułeczki absolutnie muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, super opcja z takimi 'drożdżówkami' na słono! Z pewnością przetestuję w jakiś weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, rzeczywiście błyskawiczne, a wyglądają pysznie :) Tak sobie myślę, że zamiast pesto można dodać do nich cokolwiek i też będzie super. Widziałem ostatnio w sklepie ciekawe pasty warzywne, na przykład z bakłażana albo cukinii, też byłoby dobre :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wyglądają takie poskręcane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością smaczne :) przepis chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym takie bułeczki, narobiłaś mi smaka :) Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. They look so delicious and reminds me at something that my grandmother made. Thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/06/kerastase-resistance-ciment-thermique.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich bułeczek jeszcze nie jadłam ale pesto bardzo lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo nigdy nie wiedziałam jak pesto wykorzyystać, teraz już tak hehe

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smakowicie! Pasowały by do gazpacho.musz koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię pesto, ale to kupne ma dodatek sera/mozarelli, więc niestety nie mogę go jeść. Musze w końcu zrobić sama ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger