Dorsz w migdałach z sosem rodzynkowym według Doroty Wellman
Hej :-) Dziś mam dla Was przepis na pysznego dorsza w płatkach migdałowych z sosem rodzynkowym. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super". W oryginalnym przepisie zamiast dorsza był lin, ale miałam w domu dorsza, to nie szukałam już. Rybka jest pyszna z sosem rodzynkowym komponuje się idealnie, u nas jako dodatek kasza owsiana. Rybka według przepisu Doroty Wellman :-), polecam Wam bardzo bo lepszej nie jadłam, już dorsz w płatkach migdałów smakuje rewelacyjnie, a ten sos, to takie dopełnienie :-). Miłego dzionka :-)
Składniki:
- świeży filet z dorsza lub mrożone polędwice ( u mnie 4 polędwice z dorsza) w oryginale lin
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g migdałów (płatki)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia
Sos rodzynkowy:
- 100 g rodzynek
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki cukru
- sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka schłodzonego masła
Dodatkowo:
- kasza owsiana lub inna
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, jak mamy filet kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i płatkach migdałów. Smażymy na wolnym ogniu, tak aby migdały się nie przypaliły (często przewracamy), a ryba nie była surowa.
Rodzynki moczymy w winie. Do rondla wsypujemy cukier i podgrzewamy tak, aby powstał karmel (ja dałam ciut wody), następnie dolewamy wino, w którym moczyły się rodzynki, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy. Zmniejszamy ogień. Dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy namoczone wcześniej w winie rodzynki i chwilę gotujemy. Dodajemy schłodzone masło i zestawiamy z ognia. Na talerz przekładamy kaszę i rybę, do naczynia dajemy sos i podajemy :-). Smacznego :-)))
Wygląda i brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńlubię rybę na słodko,ciekawy sos:)
OdpowiedzUsuńdorsz jeszcze w migdałach nie jadłam ale z ochotą spróbuję bo karp i łosoś smakują w nich wspaniale! i ten sos? hmmm spróbuję mąż będzie zadowolony:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna rybka.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, sos szczególnie mnie zaciekawił i jego smak :)
OdpowiedzUsuńdobra rybka nie jest zła, a Twoja wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszności na obiad! :)Bardzo lubię takie zdrowe i lekkie obiady z rybką! :)
OdpowiedzUsuńW niedzielę wypróbuję, ale bez sosu :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :) Bardzo lubię ryby- ostatnio robiłam dorsza w cieście piwnym :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńintrygujący przepis :)
OdpowiedzUsuńIle czasu moczysz rodzynki w winie?
OdpowiedzUsuńMają napęcznieć trochę ;-)
Usuń