Dorsz w migdałach z sosem rodzynkowym według Doroty Wellman



Hej :-) Dziś mam dla Was przepis na pysznego dorsza w płatkach migdałowych z sosem rodzynkowym. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super". W oryginalnym przepisie zamiast dorsza był lin, ale miałam w domu dorsza, to nie szukałam już. Rybka jest pyszna z sosem rodzynkowym komponuje się idealnie, u nas jako dodatek kasza owsiana. Rybka według przepisu Doroty Wellman :-), polecam Wam bardzo bo lepszej nie jadłam, już dorsz w płatkach migdałów smakuje rewelacyjnie, a ten sos, to takie dopełnienie  :-). Miłego dzionka :-)

Składniki:

  • świeży filet z dorsza lub mrożone polędwice ( u mnie 4 polędwice z dorsza) w oryginale lin
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g migdałów (płatki)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia


Sos rodzynkowy:

  • 100 g rodzynek
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki cukru
  • sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka schłodzonego masła


Dodatkowo:

  • kasza owsiana lub inna


Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, jak mamy filet kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i płatkach migdałów. Smażymy na wolnym ogniu, tak aby migdały się nie przypaliły (często przewracamy), a ryba nie była surowa. 

Rodzynki moczymy w winie. Do rondla wsypujemy cukier i podgrzewamy tak, aby powstał karmel (ja dałam ciut wody), następnie dolewamy wino, w którym moczyły się rodzynki, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy. Zmniejszamy ogień. Dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy namoczone wcześniej w winie rodzynki i chwilę gotujemy. Dodajemy schłodzone masło i zestawiamy z ognia. Na talerz przekładamy kaszę i rybę, do naczynia dajemy sos i podajemy :-). Smacznego :-)))




12 komentarzy:

  1. lubię rybę na słodko,ciekawy sos:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dorsz jeszcze w migdałach nie jadłam ale z ochotą spróbuję bo karp i łosoś smakują w nich wspaniale! i ten sos? hmmm spróbuję mąż będzie zadowolony:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, sos szczególnie mnie zaciekawił i jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobra rybka nie jest zła, a Twoja wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności na obiad! :)Bardzo lubię takie zdrowe i lekkie obiady z rybką! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W niedzielę wypróbuję, ale bez sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny obiadek :) Bardzo lubię ryby- ostatnio robiłam dorsza w cieście piwnym :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile czasu moczysz rodzynki w winie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger