Kozieradka i risotto z kurczakiem i oscypkiem :)
poniedziałek, lutego 25, 2013
3
kozieradka
,
kurczak
,
mięso
,
obiad/kolacja
,
oscypek
,
risotto
,
skworcu
,
współpraca
Dziś kolejne risotto z kurczakiem, z dodatkiem kozieradki, która otrzymałam od Skworcu. Wyczytałam, że jest ona dodawana do curry. Można jej używać do marynat, makaronów, potraw mięsnych i pieczywa. Spotyka się ją głównie w kuchni hinduskiej oraz w tajlandzkiej. Ma wyrazisty i specyficzny zapach. Stosowana jest również jako roślina lecznicza. W ziołolecznictwie działa działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, stosowana jest w stanach zapalnych skóry. Nasiona kozieradki mogą również obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi. Kozieradce przypisuje się również właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, żółciotwórcze, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, wzmacniające, usprawniające wchłanianie pokarmów, regulujące wypróżnienia, pobudzające regenerację wszystkich tkanek, aktywujące hemopeozę (kozieradka to naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne, anaboliczne.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 torebki ryżu
- oscypek ( średni )
- 1 duża marchewka
- 4 łyżki kukurydzy
- kozieradka ( ja w moździerzu rozgniotłam około 12 ziarenek)
- kurkuma
- imbir
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Kurczaka pokroić na kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja ugotowałam kurczaka z marchewką na parze). Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Kozieradkę zetrzeć w moździerzu. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, wsypać ugotowany ryż, kurczaka i marchewkę. Wymieszać.Oscypka pokroić w kosteczkę, dodać do reszty, następnie dodajemy przyprawy, kozieradkę, kurkumę, startą gałkę muszkatołową, imbir, sól i pieprz, dodajemy również kukurydzę. Dokładnie mieszamy i gotowe. Dzięki kozieradce danie ma smak curry, sprawia ona, że jest wyraziste i aromatyczne.
przepis brzmi smakomicie:)
OdpowiedzUsuńale intensywne kolory-musiało być pyszne;)
OdpowiedzUsuńo kozieradce słyszałam, ale jeszcze nie używałam-chyba sobie zakupię jedną na próbę;)
wreszcie wiosna;) nigdy nie próbowałam kozieradka, nie wiem jak to się je, ale przynajmniej wiem jak można je wykorzystać;)
OdpowiedzUsuń