piątek, 10 marca 2017

Food Forum - dwumiesięcznik o zdrowym odżywianiu




Czy znacie dwumiesięcznik o zdrowym odżywianiu Food Forum?
To czasopismo w całości poświęcone tematom zdrowego i świadomego odżywiania, zapobiegania chorobom i ich leczenia za pomocą diety. Food Forum powstało z myślą o dietetykach oraz konsumentach świadomych żywieniowo, dla których właściwa dieta i zdrowy styl życia są bardzo ważnym aspektem dnia codziennego. W dobie wysoko przetworzonej żywności, posiłkach zjadanych „na szybko”, małej ilości czasu w ciągu dnia, a dużej stresu, warto zwrócić uwagę na to, co jemy, a także co podajemy swoim najbliższym. Powołując się na najnowsze doniesienia i badania autorzy artykułów zamieszczanych na łamach czasopisma pokazują, na co zwrócić uwagę, jak w racjonalny sposób sięgać po suplementację, a także zwracają uwagę na to, że aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem warunkującym zachowanie zdrowia. Wiedza, która prezentowana jest w magazynie jest rzetelna i przedstawiona przez najlepszych specjalistów w danej dziedzinie.

Pierwsze w tym roku wydanie czasopisma swoją premierę miało pod koniec lutego. Pojedyncze numery możecie zakupić w salonach Empik, a prenumeratę z wyjątkowym prezentem poprzez ten  link . To bardzo ważne, aby skorzystać właśnie z tego linku, ponieważ tylko do zamówień złożonych za pośrednictwem mojego bloga każdy prenumerator otrzyma w prezencie książkę „Zielenina bez glutenu” o wartości 49,90zł. Promocja z książką obowiązuje do 31.03 (książki wysyłane są po opłaceniu prenumeraty).



Tyle tytułem wstępu, a co w numerze?
„Mikroflora jelitowa a otyłość, czyli bakterie na straży kilogramów” – artykuł przygotowany przez mgr inż. Dominikę Jankowską i dr n. biol. Patrycję Szachtę. 
Nadwaga i otyłość stanowią coraz poważniejszy problem społeczny, szczególnie w krajach o wysokim stopniu uprzemysłowienia. Skala problemu jest na tyle poważna, iż w krajach wysoko rozwiniętych mówi się coraz częściej o epidemii otyłości. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2005 r. na świecie było 400 mln osób otyłych, a 1,6 mld miało nadwagę. Prognozy na 2015 r. przewidywały, że liczba osób otyłych powyżej 15. roku życia wzrośnie do ok. 700 mln, czyli niemal dwukrotnie w stosunku do danych z 2005 r. 

Jak zatem radzić sobie z nadmierną masą ciała?
W ramach stałego działu SUPERFOODS, w którym prezentowana jest żywność o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych - czystek. To kolejna roślina – obok zielonej herbaty, lapacho czy yerba mate – która zasługuje na uwagę. Znane są jej liczne właściwości lecznicze, takie jak korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zwłaszcza na odporność czy działanie detoksykacyjne. W medycynie ludowej czystek od lat wykorzystywano jako środek rozszerzający naczynia krwionośne oraz remedium w leczeniu skaleczeń i ran, a stosowanie płukanek do jamy ustnej na bazie czystka zapewniało efekt przeciwbakteryjny. W ramach artykułu:
·         Potencjał antyoksydacyjny, a może inne alternatywne działanie?
·         Działanie terapeutyczne
·         Optymalny sposób na przygotowanie naparu
·         Substancje o działaniu aktywnym zidentyfikowane w zielu czystka
·         Porównanie zawartości glikozydu mirycetyny w różnych surowcach roślinnych

Mgr Klaudia Malikowska zwróciła w przygotowanym przez siebie materiale uwagę na kwestię herbaty i jej właściwości. Herbata jest napojem spożywanym przez 2/3 ludności na świecie, a jej orzeźwiający smak poznano już ok. 5 tys. lat temu. Według popularnej chińskiej legendy w 2737 r. p.n.e. mityczny cesarz Shennong wynalazł sztukę parzenia herbaty. Wkrótce napój ten stał się sławny i uwielbiany w Chinach i Japonii. Do Europy trafił dopiero w 1610 r. drogą morską do Amsterdamu. Aktualnie to herbata czarna jest najbardziej powszechna w Europie Zachodniej i stanowi aż 78% całej produkcji surowca. Oprócz właściwości sensorycznych cechuje się imponującym składem, stąd też w ostatnich dziesięcioleciach zaobserwowano znaczący wzrost badań naukowych oceniających wpływ tego napoju na organizm człowieka.



120 stron czasopisma nie sposób opisać w jednym takim wpisie, dlatego wybrałam dla Was przekrojowo kilka z artykułów. Warto wspomnieć jeszcze, że w magazynie pojawi się także artykuł dotyczący podstępnej i przez długi czas rozwijającej się bezobjawowo osteoporozy, kolejny z cyklu wpisów materiał dotyczący analizy badań laboratoryjnych – tym razem u chorych ze spektrum autyzmu, a także wywiad z dr hab. n. med. Lucyną Ostrowską – kierownikiem Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku „Co podpowiadają geny?”. 

W numerze także kilka inspirujących i apetycznych przepisów na pasty kanapkowe jako alternatywne rozwiązanie dla gotowych produktów stosowanych do pieczywa.


Na koniec warto wspomnieć, że tylko prenumeratorzy otrzymują dodatki do czasopisma Food Forum EXTRA. W ramach prenumeraty do subskrybentów trafiają co najmniej 3, wydawane do wybranych numerów Food Forum. Dotychczas wydane dodatki obejmowały szczegółowe analizy przypadków w wybranych jednostkach chorobowych - opis stanu zdrowia pacjenta, zlecone badania, zastosowaną terapię żywieniową, a także otrzymane rezultaty i ich omówienie.

wydanie 1: choroby tarczycy
wydanie 2: celiakia, NNG i inne nietolerancje glutenu
wydanie 3: nadwaga i otyłość dzieci

Kolejne wydanie dodatku, które prenumeratorzy otrzymają w wersji papierowej wraz z wydaniem kwietniowym to nowość. Badania laboratoryjne w gabinecie dietetyka. W ramach niego dietetyk kliniczny i diagnosta laboratoryjny mgr Monika Gackowska opisze tematykę morfologii:
·         przegląd najczęściej wykonywanych badań krwi wraz z oznaczeniami i interpretacją wyników
·         wskazania jakie badania warto wykonać, a z jakich można zrezygnować
·         pełny opis przypadku – case study pacjenta: wyniki badań, ich interpretacja, pełny opis diagnozy oraz zalecony plan żywieniowy

Prenumeratę zamówić można w dwóch wersjach – papierowej lub z dostępem do pełnego archiwum czasopisma od początku jego istnienia, ale o tym doczytacie już na stronie prenumeraty - klik :). Zapraszam :-)

3 komentarze:

  1. Nie znam tego dwumiesięcznika, ale wydaje się bardzo interesujący. :-) Sporo cennych informacji. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam tego poradnika, ale na pewno by się przydał dla mojej mamy. Ona bardzo lubi tego typu rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...