Food Forum - dwumiesięcznik o zdrowym odżywianiu
Czy znacie
dwumiesięcznik o zdrowym odżywianiu Food Forum?
To czasopismo w całości poświęcone tematom zdrowego i świadomego odżywiania, zapobiegania chorobom i ich leczenia za pomocą diety. Food Forum powstało z myślą o dietetykach oraz konsumentach świadomych żywieniowo, dla których właściwa dieta i zdrowy styl życia są bardzo ważnym aspektem dnia codziennego. W dobie wysoko przetworzonej żywności, posiłkach zjadanych „na szybko”, małej ilości czasu w ciągu dnia, a dużej stresu, warto zwrócić uwagę na to, co jemy, a także co podajemy swoim najbliższym. Powołując się na najnowsze doniesienia i badania autorzy artykułów zamieszczanych na łamach czasopisma pokazują, na co zwrócić uwagę, jak w racjonalny sposób sięgać po suplementację, a także zwracają uwagę na to, że aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem warunkującym zachowanie zdrowia. Wiedza, która prezentowana jest w magazynie jest rzetelna i przedstawiona przez najlepszych specjalistów w danej dziedzinie.
To czasopismo w całości poświęcone tematom zdrowego i świadomego odżywiania, zapobiegania chorobom i ich leczenia za pomocą diety. Food Forum powstało z myślą o dietetykach oraz konsumentach świadomych żywieniowo, dla których właściwa dieta i zdrowy styl życia są bardzo ważnym aspektem dnia codziennego. W dobie wysoko przetworzonej żywności, posiłkach zjadanych „na szybko”, małej ilości czasu w ciągu dnia, a dużej stresu, warto zwrócić uwagę na to, co jemy, a także co podajemy swoim najbliższym. Powołując się na najnowsze doniesienia i badania autorzy artykułów zamieszczanych na łamach czasopisma pokazują, na co zwrócić uwagę, jak w racjonalny sposób sięgać po suplementację, a także zwracają uwagę na to, że aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem warunkującym zachowanie zdrowia. Wiedza, która prezentowana jest w magazynie jest rzetelna i przedstawiona przez najlepszych specjalistów w danej dziedzinie.
Pierwsze w tym roku wydanie czasopisma swoją premierę miało pod
koniec lutego. Pojedyncze numery możecie zakupić w salonach Empik, a
prenumeratę z wyjątkowym prezentem poprzez ten link . To bardzo ważne,
aby skorzystać właśnie z tego linku, ponieważ tylko do zamówień
złożonych za pośrednictwem mojego bloga każdy prenumerator otrzyma w prezencie książkę „Zielenina bez
glutenu” o wartości 49,90zł. Promocja z książką obowiązuje do 31.03 (książki
wysyłane są po opłaceniu prenumeraty).
Tyle tytułem wstępu,
a co w numerze?
„Mikroflora jelitowa a otyłość, czyli bakterie na straży
kilogramów” – artykuł przygotowany przez mgr inż. Dominikę Jankowską i dr n. biol. Patrycję Szachtę.
Nadwaga i otyłość stanowią coraz poważniejszy problem społeczny, szczególnie
w krajach o wysokim stopniu uprzemysłowienia. Skala problemu jest na tyle
poważna, iż w krajach wysoko rozwiniętych mówi się coraz częściej o epidemii
otyłości. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2005 r. na świecie było
400 mln osób otyłych, a 1,6 mld miało nadwagę. Prognozy na 2015 r.
przewidywały, że liczba osób otyłych powyżej 15. roku życia wzrośnie do ok. 700
mln, czyli niemal dwukrotnie w stosunku do danych z 2005 r.
Jak zatem radzić sobie z nadmierną masą ciała?
W ramach stałego działu SUPERFOODS, w którym prezentowana jest żywność o wyjątkowych
właściwościach zdrowotnych - czystek.
To kolejna roślina – obok zielonej herbaty, lapacho czy yerba mate – która
zasługuje na uwagę. Znane są jej liczne właściwości lecznicze, takie jak
korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zwłaszcza na odporność czy
działanie detoksykacyjne. W medycynie ludowej czystek od lat wykorzystywano
jako środek rozszerzający naczynia krwionośne oraz remedium w leczeniu
skaleczeń i ran, a stosowanie płukanek do jamy ustnej na bazie czystka
zapewniało efekt przeciwbakteryjny. W ramach artykułu:
·
Potencjał antyoksydacyjny, a może inne
alternatywne działanie?
·
Działanie terapeutyczne
·
Optymalny sposób na przygotowanie naparu
·
Substancje o działaniu aktywnym zidentyfikowane
w zielu czystka
·
Porównanie zawartości glikozydu mirycetyny w
różnych surowcach roślinnych
120 stron czasopisma nie sposób opisać w jednym takim wpisie, dlatego wybrałam dla Was
przekrojowo kilka z artykułów. Warto wspomnieć jeszcze, że w magazynie pojawi
się także artykuł dotyczący podstępnej i przez długi czas rozwijającej się
bezobjawowo osteoporozy, kolejny z cyklu wpisów materiał dotyczący analizy
badań laboratoryjnych – tym razem u chorych ze spektrum autyzmu, a także
wywiad z dr hab. n. med. Lucyną Ostrowską – kierownikiem Zakładu Dietetyki i
Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku „Co podpowiadają
geny?”.
W numerze także kilka inspirujących i apetycznych przepisów na pasty kanapkowe jako alternatywne rozwiązanie dla gotowych produktów stosowanych do pieczywa.
Na koniec warto wspomnieć, że tylko prenumeratorzy otrzymują dodatki do czasopisma Food Forum
EXTRA. W ramach prenumeraty do subskrybentów trafiają co najmniej 3,
wydawane do wybranych numerów Food Forum. Dotychczas wydane dodatki obejmowały
szczegółowe analizy przypadków w wybranych jednostkach chorobowych - opis stanu
zdrowia pacjenta, zlecone badania, zastosowaną terapię żywieniową, a także
otrzymane rezultaty i ich omówienie.
wydanie 1: choroby tarczycy
wydanie 2: celiakia, NNG i inne nietolerancje glutenu
wydanie 3: nadwaga i otyłość dzieci
Kolejne wydanie dodatku, które prenumeratorzy otrzymają w
wersji papierowej wraz z wydaniem kwietniowym to nowość. Badania laboratoryjne w gabinecie dietetyka. W ramach niego dietetyk
kliniczny i diagnosta laboratoryjny mgr Monika Gackowska opisze tematykę
morfologii:
·
przegląd najczęściej wykonywanych badań krwi
wraz z oznaczeniami i interpretacją wyników
·
wskazania jakie badania warto wykonać, a z
jakich można zrezygnować
·
pełny opis przypadku – case study pacjenta:
wyniki badań, ich interpretacja, pełny opis diagnozy oraz zalecony plan
żywieniowy
Prenumeratę zamówić można w dwóch wersjach – papierowej lub z dostępem do pełnego archiwum czasopisma od początku jego istnienia, ale o tym doczytacie już na stronie prenumeraty - klik :). Zapraszam :-)
Nie znam tego dwumiesięcznika, ale wydaje się bardzo interesujący. :-) Sporo cennych informacji. :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa lektura:)
OdpowiedzUsuńNie znam tego poradnika, ale na pewno by się przydał dla mojej mamy. Ona bardzo lubi tego typu rzeczy :)
OdpowiedzUsuń