środa, 17 sierpnia 2016

Pieczone warzywa: panierowana cukinia, batat i marchewka



Hej :-). U mnie dzisiaj tak, lubię bardzo, batat, młoda marchewka i cukinia panierowana w jajku i płatkach orkiszowych :-). Do tego sos czosnkowy i dla mnie super :-)). Trzeba tylko pamiętać, żeby najpierw włożyć do piekarnika marchewkę, bo najdłużej się piecze, a potem resztę :-). Udanego dzionka Wam życzę, u mnie pada, ale to dobrze, bo trochę powietrza rześkiego się przyda ;-)) 

Składniki na 2 porcje:

  • 6 małych marchewek
  • 1 większy batat
  • 2 małe cukinie
  • 1 jajko
  • płatki orkiszowe


Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Batata obieram, kroję w paski, marchewki myje i również kroję w paski. Cukinię w grubsze kawałki. Na blaszce rozkładam papier do pieczenia, najpierw układam marchewki, skrapiam oliwą i wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, jajko rozbijam, roztrzepuję widelcem, na talerzyk wysypuje troszkę płatków owsianych i maczam cukinię najpierw w jajku, a potem w płatkach. Wyjmuje blaszkę z marchewką z piekarnika, dokładam bataty i cukinię. Oprószam solą i pieprzem, skraplam oliwa i piekę około 20-25 minut. W międzyczasie przygotowuje sos: do miseczki daje jogurt, majonez, przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz i sól. Mieszam. Podaje z ciepłymi warzywami :-)




8 komentarzy:

  1. uwielbiam pieczone warzywa - pyszny pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały miks warzyw do wyboru😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, takie dania mogę jeść cały czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro zrobię sobie taką panierowaną cukinię, bo mi zalega w lodówce połówka :) Ostatnio robiłam placki z cukinii z serem żółtym (podobne do ziemniaczanych) - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinii panierowanej jeszcze nigdy nie próbowałam :) Bardzo fajna propozycja dania :) Obserwuje z przyjemnością <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...