Pieczone warzywa: panierowana cukinia, batat i marchewka
Hej :-). U mnie dzisiaj tak, lubię bardzo, batat, młoda marchewka i cukinia panierowana w jajku i płatkach orkiszowych :-). Do tego sos czosnkowy i dla mnie super :-)). Trzeba tylko pamiętać, żeby najpierw włożyć do piekarnika marchewkę, bo najdłużej się piecze, a potem resztę :-). Udanego dzionka Wam życzę, u mnie pada, ale to dobrze, bo trochę powietrza rześkiego się przyda ;-))
Składniki na 2 porcje:
- 6 małych marchewek
- 1 większy batat
- 2 małe cukinie
- 1 jajko
- płatki orkiszowe
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 małe ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Batata obieram, kroję w paski, marchewki myje i również kroję w paski. Cukinię w grubsze kawałki. Na blaszce rozkładam papier do pieczenia, najpierw układam marchewki, skrapiam oliwą i wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, jajko rozbijam, roztrzepuję widelcem, na talerzyk wysypuje troszkę płatków owsianych i maczam cukinię najpierw w jajku, a potem w płatkach. Wyjmuje blaszkę z marchewką z piekarnika, dokładam bataty i cukinię. Oprószam solą i pieprzem, skraplam oliwa i piekę około 20-25 minut. W międzyczasie przygotowuje sos: do miseczki daje jogurt, majonez, przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz i sól. Mieszam. Podaje z ciepłymi warzywami :-)
uwielbiam pieczone warzywa - pyszny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńdla mnie też rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWspaniały miks warzyw do wyboru😊
OdpowiedzUsuńFajna przekąska.
OdpowiedzUsuńPyszności, takie dania mogę jeść cały czas.
OdpowiedzUsuńJutro zrobię sobie taką panierowaną cukinię, bo mi zalega w lodówce połówka :) Ostatnio robiłam placki z cukinii z serem żółtym (podobne do ziemniaczanych) - pycha :)
OdpowiedzUsuńCukinii panierowanej jeszcze nigdy nie próbowałam :) Bardzo fajna propozycja dania :) Obserwuje z przyjemnością <3
OdpowiedzUsuńlekko i smacznie :)
OdpowiedzUsuń