czwartek, 14 marca 2013

Łosoś to co tygryski lubią najbardziej :))



Zawsze jak idę do sklepu i nie mam w domu ciasta francuskiego to go kupuję i potem ono tak sobie leży i leży, dopóki mąż nie zawoła, że data przydatności się będzie zaraz kończyła. Wtedy się za niego zabieram i myślę z czym by go tu zrobić. Najchętniej zjadamy go z łososiem. Tym razem do niego por podsmażony na masełku z dodatkiem czosnku i serek camembert z ziołami (mąż kupił Valbon - powiem Wam że jest pyszny). Normalnie jak bym w domu miała jeszcze jedno ciasto to zrobiłabym drugą porcję tak nam smakowało :)

Składniki:
  • ciasto francuskie
  • około 500 g filetu z łososia
  • por
  • serek camembert
  • masełko
  • 2 ząbki czosnku

Pora pokroić i podsmażyć na maśle, dodać czosnek. Smażyć do momentu, aż por troszkę zmięknie. Z filetu łososia usunąć skórę, ja podzieliłam na 4 kawałki. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia i ponacinać boki, tak żeby środek pozostał. Na ciasto nakładamy podsmażonego pora, na niego łososia i na koniec pokrojony w plastry serek. Ciasto zawijamy na przemian - raz pasek z jednej strony i raz z drugiej. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.



14 komentarzy:

  1. Fantastyczne! Idealne na piątkowy obiad. Dzisiaj kupię składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sama będę robić jeszcze raz :))

      Usuń
  2. pycha!:) uwielbiam kombinacje z ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm chyba zaraz polecę do sklepu:) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm, uwielbiam takie "mumie" z ciasta francuskiego z niespodzianką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie i na dodatek kocham ciasto francuskie, więc to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł:) też jestem takim razie łososiowym tygryskiem:D:D

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł, to musiało byc przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysl na zawijanie ciasta, na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuję Beatko za ten przepis - udało mi sie wczoraj tą potrawą uraczyć gości - szybkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo że smakowało :)) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...