piątek, 15 lutego 2013

Pyszne rogaliki krucho - drożdżowe



Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu rogaliki krucho - drożdżowe. Przepis wzięłam kiedyś od koleżanki. Pochodził z książki Kuchnia Polska. Robi się je szybciutko, bo raz nie trzeba czekać, aż wyrosną, a dwa wszystko razem mieszamy i zagniatamy :) Polecam :) Mnie wyszło 35 sztuk.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru ( jeśli woli ktoś słodsze, to można dać więcej)
  • szczypta soli
  • marmolada ( u mnie owocowa Jamar)
  • cukier puder do posypania rogalików

Drożdże rozmieszać z cukrem. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę pszenną, dodać miękki masło, posiekać i zagnieść z mąką. Dodać jajka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże, które powinny się rozpuścić. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Podzielić na 4 części, stolnicę posypać mąką, każda część rozwałkować w okrąg, który podzielić na 8 części ( chyba że okrąg wyjdzie duży to wtedy na więcej, żeby rogaliki nie były za duże), nałożyć marmoladę i zwinąć rogaliki. Piec w 180 stopniach przez 25 minut ( maja nabrać złotawego koloru). Ciepłe oprószyć cukrem pudrem :)

   

10 komentarzy:

  1. moja teściowa robi podobne, uwielbiam je;)))
    no i wiesz, fajnie Ci wyszły, takie równe;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj gdzie równe he he starałam się :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ...wyglądają obłędnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają genialnie, oj zanurzyłabym się i zjadłabym chyba wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. MAM PYTANIE:TE DROŻDŻE ROZMIESZAĆ Z SAMYM CUKREM ? TO SIĘ ROZPUŚCI?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tylko proszę mieszać je z tym cukrem :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Witam, rogaliki przepyszne- przepis dołączam do mojego zeszytu. Ja piekłam z margaryną z biedronki, trochę z domowym dżemikiem, trochę z jabłkami ale syn twierdzi, że najpyszniejsze z nutellą. Potwierdzam, drożdże z cukrem same się rozpuszczają, wyrobione ciasto wstawiłam na 30 min do lodówki (tak było w przepisie Ewy Wachowicz), a w moim piekarniku były gotowe po 15 min. (termoobieg 160 st.). Dziękuję za przepis i zachęcam do pieczenia. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...