Pyszne rogaliki krucho - drożdżowe
Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu rogaliki krucho - drożdżowe. Przepis wzięłam kiedyś od koleżanki. Pochodził z książki Kuchnia Polska. Robi się je szybciutko, bo raz nie trzeba czekać, aż wyrosną, a dwa wszystko razem mieszamy i zagniatamy :) Polecam :) Mnie wyszło 35 sztuk.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 250 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru ( jeśli woli ktoś słodsze, to można dać więcej)
- szczypta soli
- marmolada ( u mnie owocowa Jamar)
- cukier puder do posypania rogalików
Drożdże rozmieszać z cukrem. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę pszenną, dodać miękki masło, posiekać i zagnieść z mąką. Dodać jajka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże, które powinny się rozpuścić. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Podzielić na 4 części, stolnicę posypać mąką, każda część rozwałkować w okrąg, który podzielić na 8 części ( chyba że okrąg wyjdzie duży to wtedy na więcej, żeby rogaliki nie były za duże), nałożyć marmoladę i zwinąć rogaliki. Piec w 180 stopniach przez 25 minut ( maja nabrać złotawego koloru). Ciepłe oprószyć cukrem pudrem :)
jak te mamowe:) pysznie!
OdpowiedzUsuńale pyszne rogaliki:)
OdpowiedzUsuńmoja teściowa robi podobne, uwielbiam je;)))
OdpowiedzUsuńno i wiesz, fajnie Ci wyszły, takie równe;))))
Oj gdzie równe he he starałam się :))
OdpowiedzUsuń...wyglądają obłędnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie, oj zanurzyłabym się i zjadłabym chyba wszystkie :)
OdpowiedzUsuńMAM PYTANIE:TE DROŻDŻE ROZMIESZAĆ Z SAMYM CUKREM ? TO SIĘ ROZPUŚCI?
OdpowiedzUsuńTak tylko proszę mieszać je z tym cukrem :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam, rogaliki przepyszne- przepis dołączam do mojego zeszytu. Ja piekłam z margaryną z biedronki, trochę z domowym dżemikiem, trochę z jabłkami ale syn twierdzi, że najpyszniejsze z nutellą. Potwierdzam, drożdże z cukrem same się rozpuszczają, wyrobione ciasto wstawiłam na 30 min do lodówki (tak było w przepisie Ewy Wachowicz), a w moim piekarniku były gotowe po 15 min. (termoobieg 160 st.). Dziękuję za przepis i zachęcam do pieczenia. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń