Babka budyniowa z suszonymi czereśniami i skórką pomarańczy
Dzień dobry :-) Czy u Was też tak szybko znikają upieczone teraz wszelakie słodkości? U mnie bardzo, jakiś apetyt przez to siedzenie w domu jakiś większy jest czy coś ;-) Tym razem na szybko zrobiłam moim domownikom babkę budyniową z suszonymi czereśniami od Helio. Czereśnie są pyszne, są suszone naturalnie a nie kandyzowane. Moja córka kilka wcięła samych, bo tak bardzo jej smakowały. Do tego dodałam opakowanie skórki pomarańczowej. Babka wyszła super, szybko zniknęła i znowu muszę myśleć co piec ;-) Bo zamówienia od dzieci już są :-) Miłego dnia :-)
Blaszka: 11x29 cm
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 budynie waniliowe bez cukru (3x40g)
- 4 jajka L
- 125 ml mleka
- 125 ml oleju
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie suszonych czereśni Helio
- 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczy
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera. Ja ubijam około 8 minut. Następnie dodajemy mleko i olej.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy budynie i proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
3. Czereśnie siekamy na mniejsze kawałki i razem ze skórką dodajemy do ciasta. Mieszamy.
4. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli wolimy możemy zrobić polewę czekoladową :-) Smacznego :-)
I find this sharing very entertaining.. Yum. I need to eat this :)
OdpowiedzUsuńi miss you poems
wspaniała, piękny kolor i smaczne dodatki;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie babki popijać mlekiem <3 wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajna babka, bardzo podoba mi się dodatek czereśni, jeszcze takich suszonych nie próbowałam, może uda mi się je gdzieś kupić :)
OdpowiedzUsuńJaka piekna babeczka :)
OdpowiedzUsuńAle pyszna babeczka :D
OdpowiedzUsuńZ tym większym apetytem podczas siedzenia w domu to niestety prawda :D babka wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda przepysznie, w sam raz do kawki 😉
OdpowiedzUsuńOo babki z czereśniami jeszcze nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę suszone czereśnie :)
OdpowiedzUsuńZnikaja natychmiast, a juz taka babeczko to sie nie uchowa. Super :)
OdpowiedzUsuń