Pęczak ze szparagami, słonecznikiem i pomidorkami
Dzień dobry :-) Uf jak gorąco :-( Nic się nie chce, nie mówiąc już o gotowaniu. Tym razem coś na szybko, kasza pęczak ze szparagami, słonecznikiem i pomidorkami. Tak na szybko, do tego była pieczona rybka, choć ja wolałam bez. Bardzo lubię kasze z dodatkiem warzyw i tak naprawdę mi to wystarcza ;-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy pęczak
- pęczek szparag
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
1. Kaszę pęczka gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi myjemy, odcinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze części. Pomidorki kroimy na połówki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi, oprószamy je solą i smażmy, aż będą robić się miękkie, dorzucamy słonecznik, który fajnie się nam upraży.
3. Dodajemy kaszę, kurkumę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy pomidorki. Mieszamy.
Podajemy solo lub jako dodatek do ryby czy mięsa :-) Smacznego :-)
Uwielbiam szparagi, pyszne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńw sam raz na lekki obiad w upał;)
OdpowiedzUsuńNiby nie lubię szparagów, ale to danie wygląda tak apetycznie, że bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, szybki przepis w sam raz na te upały :)
OdpowiedzUsuńPyszności, zdrowo i chrupiąco :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Lekko, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńZa pęczakiem nie przepadam, ale wygląda smakowicie, a znowu szparagi bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szparagi, pasuje na lekki obiad w czasie upałów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kaszowe dania - bez mięsa, ryb i też mi pasuje :)
OdpowiedzUsuńpysznie, a te żółte pomidory pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńLetnie pyszności :) Zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie i jakie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPysznie i smacznie! A żeby było jeszcze bardziej kolorowo to można użyć czerwonych pomidorków :)
OdpowiedzUsuń