Babka z ricottą - pyszna
Dzień dobry :-) Dzisiaj już tak na ostatni gwizdek mam dla Was przepis na babkę z ricottą, płatkami migdałów i czekoladą. Babka jest wilgotna, mięciutka, dla mnie rewelacyjna. Przepis znalazłam tutaj (klik), zrobiłam ze swoimi dodatkami. Polecam, jeśli lubicie tego typu babki, to ta jest rewelacyjna :-) Miłego dnia :-)
Blaszka 11x21 cm
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 3 jajka L
- 150 g cukru (jeśli lubicie słodsze to 180 g)
- otarta skórka z cytryny
- 190 g maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 30 g płatków migdałów u mnie Helio
- płatki czekoladowe lub posiekana gorzka czekolada
- polewa z czekolady deserowej u mnie Helio
1. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
2. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie jasna puszysta masa.
3. Do masy dodajemy serek ricotta i skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy płatki migdałów i czekoladę.
5. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Studzimy. Po wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy :-) Smacznego :-)
jaka delikatna :)
OdpowiedzUsuńNa pewno świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ricottę, więc ta babka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńJakie połączenie, jestem ciekawa, może zrobię :)
OdpowiedzUsuńna przepis sie skuszę :D
OdpowiedzUsuńNiedługo też piekę babkę:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiekłam podobną w zeszłym roku i była bardzo smaczna! Radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuńa ja z chęcią wypróbuję po świętach :)
OdpowiedzUsuńWięc babka musi pysznie smakować
OdpowiedzUsuń