Babka z ricottą - pyszna



Dzień dobry :-) Dzisiaj już tak na ostatni gwizdek mam dla Was przepis na babkę z ricottą, płatkami migdałów i czekoladą. Babka jest wilgotna, mięciutka, dla mnie rewelacyjna. Przepis znalazłam tutaj (klik), zrobiłam ze swoimi dodatkami. Polecam, jeśli lubicie tego typu babki, to ta jest rewelacyjna :-) Miłego dnia :-)

Blaszka 11x21 cm

Składniki: 

  • 250 g serka ricotta
  • 3 jajka L
  • 150 g cukru (jeśli lubicie słodsze to 180 g)
  • otarta skórka z cytryny
  • 190 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 30 g płatków migdałów u mnie Helio
  • płatki czekoladowe lub posiekana gorzka czekolada
  • polewa z czekolady deserowej u mnie Helio 


1. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
2. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie jasna puszysta masa. 
3. Do masy dodajemy serek ricotta i skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy płatki migdałów i czekoladę.
5. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Studzimy. Po wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy :-) Smacznego :-)




10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger