Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą



Dzień dobry :-) Odpoczynek się skończył, więc wracamy do innych przyjemności jakimi jest pichcenie ;-)
Moje starsze dziecko marzyło o mini pizzach, więc w sumie dawno nie było, to zrobiliśmy. Ciasta idealnego na pizzę poszukuję już chwilę, tym razem skorzystałam z tego przepisu (klik). Ciasto fajne, puszyste nawet na drugi dzień, dałabym tylko więcej soli :-), nie trzeba czekać długo na wyrośnięcie, bo rośnie jak szalone. Polecam i miłego piątku wszystkim życzę :-)

Składniki rozczyn:

  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki mąki


Reszta:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli


Sos:

  • 3/4 szklanki passaty 
  • oregano
  • bazylia
  • 2 ząbki czosnku


Dodatkowo:

  • kabanosy ( u mnie jedno opakowanie z chilli a drugie klasyczne wieprzowe)
  • kukurydza
  • czerwona cebula
  • świeża rukola
  • starta mozzarella


1. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy wodę i cukier, mieszamy, żeby składniki nam się rozpuściły. Na sam koniec dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jak na ruszy, to dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące (moje było) to dodajemy trochę mąki. Jak będzie już gładkie i nie będzie się lepiło nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos: wszystkie składniki dajemy do miseczki (czosnek przepuszczamy przez praskę) i mieszamy.
3. Kabanosy kroimy na drobne kawałki, cebulkę w piórka, kukurydzę odsączamy z zalewy.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jak ciasto będzie wyrośnięte (po 30 minutach) odrywamy po kawałku i formujemy mini pizze, które smarujemy sosem i nakładamy resztę składników, na końcu posypujemy startą mozzarellą. Ciasto możemy też rozwałkować i kubkiem wycinać okręgi. Tak robimy do skończenia się ciasta.
5. Mini pizze pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (do zrumienienia się). Podajemy ze świeżą rukolą, ketchupem, sosem z czym kto lubi.
Z podanych składników wychodzi około 30 sztuk (zależy od tego jakie duże będziemy robić). Smacznego :-)







18 komentarzy:

  1. Chetnie zjadła bym wszystkie :) Tak apetycznie wygladają.

    OdpowiedzUsuń












  2. Ja robię takie na szybko z ciasta francuskiego

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś na to ochotę :D Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne zdjęcia... fachowe, a żarełko mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastic post!

    Kisses ...

    Dilek .

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pizzę w każdej postaci ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie. :) Akurat jutro organizujemy spotkanie przy grillu. Takie mini mini mogą być fajnym pomysłem na poczekajkę. :) Oj, chyba jutro wypróbuję przepis. ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentują się genialnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie mini pizze znikają u mnie z prędkością światła:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To dla mnie. Super.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest to na co mam ochotę :) jutro się zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger