Tarta z mascarpone, bitą śmietaną i borówkami



Witajcie :-) Kilka dni temu robiłam tartę z budyniem i owocami - klik, smakowała nam ona bardzo, moje dziecko zaraz zamówiło kolejną :-) Zrobiłam i podaję przepis, tym razem spód kakaowy, masa z serka mascarpone i śmietany 30 %, borówki i listki mięty. Pyszna wyszła, polecam, bo warto zrobić :-) Miłego dnia Wam życzę, ja idę robić ogórki :)

Składniki na spód:

  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 150 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko L


Dodatki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • borówki
  • liski mięty


1. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z kakao, dodajemy zimne pokrojone masło i całość siekamy nożem. Następnie zagniatamy, dodajemy cukier i jajko. Ponownie zagniatamy, u mnie ciasto było za luźne i dodałam jeszcze kopiatą łyżkę mąki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
2. Formę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i układamy na formę, robimy dziurki widelcem, na wierzch dajemy pomięty pergamin i wysypujemy fasolę, groszek. Wkładamy do lodówki, dopóki nie nagrzeje nam się piekarnik. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy tartę, pieczemy 20 minut, po tym czasie zdejmujemy pergamin z fasolą/groszkiem i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu studzimy.
3. W misie miksera ubijamy śmietanę, jak będzie ubita dodajemy do niej cukier puder i mascarpone. Miksujemy chwilkę, żeby składniki się połączyły. Masę wykładamy na spód tarty, na masę wykładamy umyte i osuszone borówki i możemy dodać listki świeżej mięty. Smacznego :-)






13 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger